Slovenija
266 ogledov

24 let od dogodka, ki je spremenil Slovenijo

Od leve: David Tasič, Janez Janša in Franci Zavrl na današnjem srečanju.1 arhiv JBTZ
Štiriindvajset let po aretacijah, ki so sprožile afero JBTZ, so se v Ljubljani tudi letos sestali osrednji akterji Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl, medtem ko se je Ivan Borštner opravičil in se ni udeležil letnega druženja.

31. maja 1988 sta republiška služba državne varnosti (SDV) in varnostna služba Jugoslovanske ljudske armade (KOS) zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti aretirali komentatorja Mladine Janeza Janšo in Ivana Borštnerja, zastavnika JLA.

Mladina je namreč objavila članek Noč dolgih nožev, spisan na podlagi pridobljenega magnetograma s seje Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije, na katerem so zaradi takratnih liberalnih pozivov iz Slovenije govorili o nujnosti aretacij problematičnih članov Zveze socialistične mladine Slovenije. Magnetogram so ukradli visokemu članu slovenskega komunističnega vodstva Jožetu Smoletu, prek Igorja Bavčarja pa se je znašel v Janševih rokah. SDV je v tajni preiskavi prostorov na Cankarjevi 10 magnetogram našla, poleg tega pa še dva vojaška dokumenta, s čimer so dobili podlago za sprožitev aretacij.

3. junija je sledilo pridržanje notranjepolitičnega urednika Mladine Davida Tasiča, medtem ko oblastem ni uspelo aretirati četrtega obtoženega, tedanjega odgovornega urednika Mladine, Francija Zavrla. V skupini za aretacije je deloval tudi Drago Isajlovič, v Pahorjevi vladi sporni svetovalec finančnega ministra Francija Križaniča in lobist.

18. julija se je začel proces proti četverici. Sojenje trem civilistom in pripadniku JLA je potekalo za zaprtimi vrati vojaškega sodišča v Ljubljani, proces je potekal v srbskem jeziku, Janša in Tasič kot civilista pa nista imela možnosti zastopanja civilnega odvetnika. Zavrl se je edini branil s prostosti.

Pred sodiščem so v dneh procesa potekala zborovanja civilne družbe, združene okoli Odbora za varstvo pravic Janeza Janše, ki se je po aretacijah ostalih obtoženih 3. junija preimenoval v Odbor za varstvo človekovih pravic. Odbor je vodil Igor Bavčar.

Vrhunec je pomenilo zborovanje 30 tisoč ljudi na Kongresnem trgu, kar je bila najmnožičnejša organizacija civilne družbe v času tako imenovane slovenske pomladi. Osrednja ost protestov je bila uperjena proti kršenju osnovnih človekovih pravic, množica je zahtevala politične reforme in demokratične spremembe v takratni jugoslovanski federaciji.

Poslali so jih v zapor

Na dan izreka sodbe, to je 27. julija 1988, je pred vojaškim sodiščem v Ljubljani protestiralo okoli 15 tisoč ljudi. Sojenje se je zaključilo z izrekom štiriletne zaporne kazni strogega zapora Borštnerju, Zavrl in Janša sta bila kaznovana s poldrugim letom zapora, Tasič pa s petimi meseci zapora. Sredi oktobra 1988 je Vrhovno vojaško sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Tasiču pa kazen celo zvišalo na deset mesecev zapora.

Leta 1995 je Slovensko vrhovno sodišče proces razveljavilo, četverica pa je bila rehabilitirana.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 18:32 05.julij 2013.

    Od tele četverice je zgleda najpametnejši ravno tisti , ki ni od afere nič profitiral in to je Boršner , ki je ostalo trojico , zlasti dvojico poslal po domače v PM.

  • privat 12:12 05.julij 2013.

    lepa hvala bi razumel za leta 91-92..mogoče do 93?? Res pa je eno..nikoli se ni tako slabo živelo kot danes!!Zatiranja je še vedno danes preveč,da neomenjam političnih ,verskih ,prijateljskih uslug ,ki bi jih lahko imenovali kriminal oz.tudi zločin proti človeštvu..In ...prikaži več če je bilo vredno vsega tega..?? Nikoli več,bolje je umreti ,kot da živiš pod mafijo in da ti ljudje z najnižjim IQ vladajo ,delijo pravico in bedo?? Vredno ni bilo niti sekunde!!

  • juventus1897 08:03 01.junij 2012.

    Čestitke ob obletnici ! Hvala g. predsednik za vse ! Hvala vam za odločno obrambo Slovenije 91´ ! ČE NE BI BILO VAS IN VSEH SLOVENSKIH FANTOV IN MOŽ, BI NAM DANES VLADALA KOMUNISTIČNA SODRGA !BOG VAS BLAGOSLOVI !