Slovenija
27 ogledov

25 let prvega virusa

Raziskovalec Mikko Hypponen z disketo, okuženo z virusom Brain (Foto: F-Secure) Žurnal24 main
Računalniški virus. Od prvega te dni mineva 25 let. Njegova avtorja imata danes uspešno podjetje.

Avtorja prvega računalniškega virusa Brain, ki se je po svetu prek disket prvič prenašal leta 1986, brata Amjad in Basit Farooq Alvi iz Pakistana, imata danes uspešno podjetje Brain Telecommunication, ki ponuja
spletne storitve.

Imenovali so ga Brain
Ime virusa
. Prvi virus sta avtorja poimenovala po svojem podjetju Brain. In ker ni bil uničevalen, sta dodala naslov in telefonsko številko. Podjetje je še zdaj na istem naslovu v Pakistanu.
Naselitev. Virus Brain se je na disketo naselil le, če je bilo na njej dovolj prostora.

Prvi virus ni bil uničevalen
Finsko podjetje F-Secure je o avtorjih posnelo kratek dokumentarec, ki si ga lahko ogledate tudi prek Facebooka na spletnem naslovu Facebook.com/FSecure. Raziskovalec računalniških virusov Mikko Hypponen se odpravi v Pakistan na lov za prvim virusom in najde brata Farooq Alvi, ki o njem spregovorita in poudarita, da Brain ni bil uničevalen, zato sta vanj zapisala svoji imeni, naslov in telefonsko številko.

Ko se je virus razširil po vsem svetu, sta prejela klice iz številnih držav, tudi Avstralije in ZDA. “Idejo sva dobila leta 1984 s pomočjo nekaj prijateljev in strank. Hotela pa sva preizkusiti varnost operacijskega sistema DOS, ki je bil takrat nekaj novega. Zanimalo naju je tudi, ali lahko nadziramo, kam vse bo virus potoval – ali bo ostal v določeni ožji skupini ljudi ali bo dejansko odšel v svet,” sta v dokumentarcu povedala avtorja prvega računalniškega virusa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.