Slovenija > 25 let Slovenije
1880 ogledov

Če vam potni list poteče čez 14 dni ...

slovenija 30.04.2012 potni list Republike Slovenije, vizum, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Srečo imate, da živite v Sloveniji. Na potni list boste namreč čakali le sedem delovnih dni. Če bi bili hrvaški ali ameriški državljani, bi bila čakalna doba občutno daljša.

Če vam čez 14 dni poteče veljavnost potnega lista, ni razloga za paniko, saj vam bodo v primeru oddane vloge potni list izdali v sedmih delovnih dneh. Toliko je namreč pogodbeni rok izdelave potnega lista po redni poti. Na osebno izkaznico boste čakali še manj časa, saj je za njeno izdelavo pogodbeni rok štiri delovne dni. 

"Če število vlog preseže količino 2.000 dnevno, se rok za izdelavo podaljša za en delovni dan za vsakih nadaljnjih 500 vlog dnevno. Državljani morajo dodatno upoštevati čas, ki je potreben za prenos izdelanega dokumenta od proizvajalca do upravne enote oziroma državljana, kadar se ta odloči za vročitev po pošti," pojasnjujejo na Ministrstvu za notranje zadeve.

Potni list ali osebno izkaznico boste še hitreje držali v roki, če boste zanj zaprosili prioritetno. "To pomeni, da sta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne. Vendar takšna izdelava za državljana pomeni tudi dodatne stroške, saj je ob vlogi treba plačati dvojno upravno takso," opozarjajo na ministrstvu. V letošnjem letu je bilo po podatkih ministrstva prioritetno izdanih okoli 10,2 % osebnih izkaznic in 19,9 % potnih listin. 

Če vas zanima, kdaj boste želeni dokument prejeli, lahko stanje vaše vloge preverite na spletni strani izdelovalca Cetis, ki predvidoma vsak dan ob 10. uri obvešča o odpremi dokumentov. 

Pri sosedih čakajo dlje

Naši južni sosedi morajo na potni list čakati do 30 dni. V primeru hitrega postopka so dokumenti, za katere je vloga oddana na območju zagrebške policijske uprave, izdelani v roku 48 ur, drugje po državi pa v roku do treh dni. 

Avstrijci za izdelavo potnega lista potrebujejo približno štiri tedne. V Italiji od oddaje vloge za potni list do trenutka, ko vam ga izročijo v roke, lahko mine od enega do šest tednov. Podobno čakalno dobo kot pri nas imajo na Madžarskem. Izdelava madžarskega potnega lista traja približno teden dni. 

Približno šest tednov na potni list čakajo tudi v Veliki Britaniji in ZDA. Za Britance to velja v primeru prve vloge za potni list, saj se v primeru obnavljanja čakalna doba skrajša za polovico. Američani čakajo na potni list v rednem postopku približno šest tednov, po hitrem postopku pa se postopek odvije enkrat hitreje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 08:51 21.junij 2016.

    Generacija rojena v 90. prihaja po potne liste in enosmerne karte ! To nam je naša osamosvojitev dala .

  • watcher 12:13 02.junij 2016.

    Če bi davčna tako hitro denar vračala tudi ne bi bilo slabo.