Slovenija > 25 let Slovenije
76 ogledov

Varnost: Ljudje še vedno ne zaklepajo vhodnih vrat

Ljubljana ponoči Profimedias
V večjih mestih po Sloveniji je v primerjavi z nekaterimi tujimi prestolnicami še zmeraj varno hoditi zunaj, prav tako pa so še zmeraj območja, predvsem na podeželju, kjer ljudje ne zaklepajo vhodnih vrat. Tudi to je eden od 25 razlogov, zakaj je v Sloveniji lepo živeti.

Zadnja od lestvic, ki Slovenijo uvrščajo med najvarnejše države sveta, je bila objavljen v soboto. Inštitut za ekonomska vprašanja in mir (Institute for Economics and Peace) je na lestvici The Global Peace Index 2016 zasedla deseto mesto in se tako povzpela za pet mest. Pri uvrščanju držav na lestvico so upoštevali 23 kriterijev v treh kategorijah: stopnja varnosti, varnost v družbi, notranji in mednarodni konflikti in militarizacija.

"Varnost ena redkih dobrin, ki je nismo izgubili"

"Marsikdo  ima varnost za samoumevno, a dejstvo je, da je varnost ena redkih "dobrin", za  katero  si  je  bilo in si je treba še vedno nenehno aktivno prizadevati, da je lahko ostala na tako visoki ravni in je med tranzicijo v drug  sistem  kljub  številnim preizkušnjam nismo izgubili, tako kot smo na žalost  številne  druge.  Nasprotno,  Slovenija  je ohranila in še okrepila varnost  kot  eno  od  najpomembnejših  vrednot demokratične države. Ostaja namreč "oaza" varnosti in miru, kar dokazujejo številni mednarodni indeksi, ki  jo  uvrščajo  med  skupino  najvarnejših  držav  na  svetu," pravijo na Policiji.

Slovenska policija se, čeprav se sooča z vedno bolj sofisticiranimi oblikami kriminala, lahko pohvali tudi z eno najvišjih preiskanosti kaznivih dejanj v Evropi. Obravnavajo tudi sodobne oblike kriminalitete, kot so spletna in računalniška kriminaliteta.

kriminalisticna preiskava | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
"Na   področju   odkrivanja  in  preiskovanja  kaznivih  dejanj  je  ena  od prednostnih nalog policije odkrivanje in preiskovanje gospodarskih kaznivih dejanj  z  veliko premoženjsko škodo, kaznivih dejanj na škodo  slovenskega bančnega  sistema,  kriminalitete,  ki  posledično ogroža finančne interese slovenske  države  in  EU,  ter  organiziranih oblik korupcije tam, kjer so korupcijska  tveganja  največja.  Velik  poudarek  posvečamo tudi izvajanju finančnih preiskav," razlaga predstavnica Policije Vesna Drole.

Na drugem mestu glede števila umorov

Po podatkih Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) glede števila umorov na 100 tisoč prebivalcev, je Slovenija na drugem mestu skupaj s Španijo. Na prvem mestu je Islandija. V letu 2013 je bilo v Sloveniji na 100.000 prebivalcev 0,6 umorov. Najnevarnejši del sveta je po podatkih Združenih narodov Srednja Amerika. Tako je bilo v Hondurasu leta 2013 na 100.000 prebivalcev umorjenih kar 84 oseb. V Evropi je daleč najnevarnejša Rusija z 9 umori na 100.000 prebivalcev.

Tudi glede na podatke o kriminalu v mestih je Ljubljana med najvarnejšimi mesti. Na 100.000 prebivalcev je bilo leta 2013 0,7 umorov. Varnejša sta Reykyavik z 0,5 umorov in La Valetta. V malteški prestolnici so imeli v osmih letih le en sam umor. Najnevarnejša kraja v Evropi sta Tirana (6,7 umora na 100.000 prebivalcev) in moldavska prestolnica Chisinau (5 umorov na 100.000 prebivalcev).

umori | Avtor: MNZ MNZ

Preiskave malomarnega zdravljenja

Število  umorov  in  ubojev  se v zadnjih 15 letih v povprečju zmanjšuje. V zadnjem  letu  je policija obravnavali nekaj več primerov, ki so posledica preiskav kaznivih  dejanj umorov in malomarnega zdravljenja, zaradi česar so bolniki umrli.  Sicer je največ tovrstnih kaznivih dejanj storjenih med osebami, ki so v medsebojnem razmerju, skupaj živijo ali se poznajo.

Ropov v stanovanjih vse manj

Ljubljana, bankomat | Avtor: EPA EPA
Med  kaznivimi  dejanji  ropov  policija obravnava  največ  uličnih  ropov,  ropov različnih prodajaln,  bencinskih   servisov,  ropov  v  stanovanjih  oz. stanovanjskih  hišah pa je vse manj. Število vseh izvršenih ropov v zadnjih letih pada, njihova preiskanost pa je lani znašala skoraj 40 odstotkov.

So pa se v zadnjih letih razrasle kraje koles. "V  zadnjih  letih obravnavamo več primerov tatvin koles, največ na območjih PU Ljubljana in Maribor. Kazniva dejanja izvršujejo posamezniki, pojavljajo se  tudi  organizirane  skupine  storilcev,  ki  pa predvsem načrtno iščejo kolesa  višjega  cenovnega  razreda,  npr. kolesarnice premožnejših sosesk, hiš, itd," pravijo na Policiji.

Manj tudi primerov spolnega nasilja

Kazniva dejanja s področja spolne nedotakljivosti so običajno izvršena v krogu oseb, ki se poznajo, posamični so primeri obravnavanih kaznivih dejanj na ulici, javnih prostorih ipd. Iz statističnih podatkov o kaznivem dejanju spolnega nasilja (171. člen KZ) izhaja, da soo v zadnjem obdobju obravnavali vse manj tovrstnih primerov, največ pa na škodo žensk iz starostne skupine med 18 in 24 let.

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:48 27.julij 2016.

    Vsa zahvala in čast policistom za njihovo prizadevnost in sposobnost pri najhujših oblikah kriminala.

  • upokojenec 11:59 25.junij 2016.

    Vi pač morate pisati o tem, kako lepo živimo v varni državi. Tudi v jugi ste nas vedno primerjali z Afriškim državam, kako nam je lepo in kako bogati smo, nikoli pa niste napisali, koko smo revni in ubogi, glede na zahodne države.

  • allstarr111 11:03 25.junij 2016.

    aja pa še tole, a je to v smislu proslave 25 letnice, al je samo panika ker se je zgodil brexit, ker so videli vrhovni da se lahko narod odloči tudi zjebat koga mu paše samo če hoče ????