Slovenija
15 ogledov

26. septembra se nam obeta stavka

Martin Dular, Marjan Korošec Daša Purgaj
Sindikat kovinske in elektro industrije (SKEI) je za 26. september napovedal enodnevno opozorilno stavko, če se do takrat z delodajalci ne bodo dogovorili za dvig minimalnih plač v kolektivnih pogodbah vseh treh dejavnosti.

Po besedah sekretarja sindikata za kolektivno pogodbo Bogdana Ivanoviča so sedanja stališča delodajalcev nesprejemljiva.

"Zaradi nesprejemljivih stališč delodajalske strani smo v pogajanjih prišli v slepo ulico. V dejavnosti kovinskih materialov in livarn so pogajanja celo zavrnili, ponudba v dejavnosti elektroindustrije je bila prenizka. V dejavnosti kovinske industrije smo se s pristojnim združenjem pri Gospodarski zbornici Slovenije dogovorili, a do podpisa sporazuma ne more priti, ker je dogovor zavrnila sekcija za kovine pri Združenju delodajalcev Slovenije," je stanje povzel Ivanovič.

Kot je povedal na današnji novinarski konferenci v Mariboru, so se do stavke še pripravljeni pogajati, saj je časa še nekaj. Od delodajalcev pa pričakujejo, da se bodo v livarniški dejavnosti z njimi sploh začeli pogajati, za drugi dve dejavnosti pa, da bodo delodajalci ponudili več, kot so ponudili doslej. O tem, kako bo stavka potekala in če bo do nje tudi dejansko prišlo, se bo sindikat izrekel na sestanku izvršnega odbora sindikata 18. septembra.

Na omenjenem sestanku se bodo sindikalisti odločali tudi o tem, kakšen bo v primeru neuspešnih nadaljnjih pogajanj njihov naslednji korak in pri tem Ivanovič ni izključil niti možnosti dlje časa trajajoče stavke, ki bi lahko trajala tudi štiri dni. Po njegovih besedah si stavke ne želijo, a je to ostalo njihovo edino orožje, s katerim lahko delodajalce prisilijo v pogajanja, za katera imajo argumente.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.