Slovenija
174 ogledov

Za kuliso ljubljanskega ognjemeta

Pirotehnika za ognjemet
1/9
Anže Petkovšek
Predstava na nebu bo dolga štiri minute in 20 sekund, težka 260 kilogramov in bo stala 3100 evrov.

Za letošnji ognjemet z Ljubljanskega gradu bodo pripravili 260 kg pirotehničnih sredstev. Dolg bo štiri minute in 20 sekund (neto). "Uporabili bomo veliko cilindričnih bomb, ki so mnogo lepše od okroglih s Kitajske," napoveduje Aleš Ham iz podjetja Hamex, ki bo letos izvedlo ognjemet. "Izstreljevali bomo tudi pahljače, ki so računalniško sprožene. To so lepe stvari."

Cena ognjemeta bo po besedah direktorice Turizma Ljubljana Barbare Vajda 3100 evrov. V primeru slabega vremena ga bodo okrnili, zato bodo tudi stroški nižji in bodo znašali 650 evrov. "Izstreljevati v meglo bi dobesedno pomenilo metati denar v zrak," o vremenskih pogojih pove Ham. "Sicer nas slabo vreme, dež ali megla, ne motita. Problem je le megla, ki zmajša vidljivost."

80 metrov narazen

Fizično bodo za ognjemet na gradu skrbele tri osebe. "Za to imajo opravljen poseben tečaj, ki ga predpisuje država. Poznati morajo zakonodajo in delovanje pirotehničnih sredstev," pove Ham. "Konkretno to pomeni, da morajo vedeti, kako daleč so ljudje, kako daleč so predmeti, ki jih je treba varovati ter kakšen je domet in tok izstreljevanja."

Program pripravijo skupaj z naročnikom, pirotehniko naročijo v tujini, veliko stvari pa naredijo tudi v delavnici. "Večje ognjemete sprožimo računalniško. Ognjemete, sinhronizirane z glasbo pripravljamo na posebnem programu, ki nam omogoča vizualizacijo," pojasni Ham. "Potrebno je predvideti, kako visoko bodo šli izstrelki, tako da v istem trenutku uporabimo izstrelke, ki dosežejo različno višino, da dobimo širino ognjemeta." Nikoli ne izstreljujejo iz enega mesta. Izstrelišča na Ljubljanskem gradu so narazen 80 metrov od leve do desne skrajne točke.

Odpadki iz papirja in konoplje

Četudi bo uporabljenega kar 260 kilogramov pirotehničnega materiala, odpadki po besedah Hama niso problematični. "Gre za papir in vrvice, oboje pa je razgradljivo," pojasni in dodaja, da že dalj časa po priporočilih EU uporabljajo vrvico iz konoplje, četudi v Sloveniji še ni predpisano. "Večino materiala dobimo iz Italije in Španije, ki je boljši od poceni kitajskega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.