Slovenija
55 ogledov

29 ukrepov za lažje odpuščanje

slovenija 09.02.12 Andrej Vizjak,  nujna seja odbora DZ za delo, druzino, social Žurnal24 main
Trg dela. Reforma bo sprejeta v torek.

Ker so socialni partnerji uskladili določila zakona o delovnih razmerjih in urejanju trga dela, so jih poslanci gladko poslali v tretje branje. Reforma trga dela bo tako verjetno sprejeta že v torek. Po mnenju vladnega pogajalca Andreja Vizjaka reforma dosega dva ključna cilja. Pravi, da naj bi zmanjšala segmentacijo na trgu dela: “Torej več zaposlovanja za nedoločen čas in manj začasnih oblik zaposlovanja.” Hkrati naj bi zadovoljila tudi delodajalce, saj povečuje fleksibilnost oziroma lajša odpuščanje.

29 za šefe, 24 za delavce

Dvanajst ukrepov poenostavlja sklepanje in odpoved pogodb o zaposlitvah, pri čemer vlada v odhodu meni, da bo to bolj kot v odpuščanje vodilo v zaposlovanje. Sedemnajst ukrepov delodajalcem omogoča lažje prilagajanje števila delavcev. Devet ukrepov zmanjšuje stroške pri zaposlovanju za nedoločen čas, sedem jih destimulira pogodbe za določen čas. “Želimo, da delodajalci več zaposlujejo za nedoločen čas, zato jih stimuliramo in delamo pogodbo za določen čas ekonomsko enako privlačno kot za nedoločen čas,” trdi Vizjak. Osem ukrepov povečuje pravno varnost zaposlenih.

V korist starejšim

Poslanci so zavrnili svoj amandma, po katerem se kot kriterij za določitev presežnih delavcev ne bi upoštevala delovna doba, kar bi zaščitilo predvsem mlajše delavce. Zdaj bo delovna doba zaradi nasprotovanja sindikatov upoštevana. Sindikati so tudi vztrajali, da nadomestilo za brezposelnost prve tri mesece znaša 80 odstotkov plače, nato pa devet mesecev 60 odstotkov. Po izteku tega obdobja bodo dobivali 50-odstotno nadomestilo, ki pa ne sme presegati 892 evrov.

Na zavod bo treba hitreje

Reforma predvideva, da bodo delavci, ki so pri delodajalcu zaposleni več kot 25 let, imeli 80-dnevni odpovedni rok. Kljub prvotnim napovedim se občasna in začasna dela niso razširila tudi na brezposelne, temveč le na upokojence. Vsak brezposelni se mora že v času odpovednega roka prijaviti na zavod za zaposlovanje. Če delodajalec najde delavcu zaposlitev pri kom drugem, mu ni treba izplačati odpravnine. Prostih delovnih mest ne bo več treba obvezno prijavljati na zavodu.

Komentarjev 5
  • privat 09:19 03.marec 2013.

    Naši politiki so zopet rekli...rešitev je v lažjem odpuščanju!! In kako naj take vlade predstavljajo naš državljane?? Mali hrošči ,ščurki..kaka debilnost teh politikov!! Vladati napredku se začne ,ko mali ljudje začnejo verjeti v te ščurke...samo kako verjeti ščurku??

  • murderone 17:00 01.marec 2013.

    Glejte ljudje saj kmalu ne boste več potrebovali dela !Puško v roke! Najprej po golazni udarimo saj vsi vemo kateri!Potem bo pa boljše!

  • dragec 10:17 01.marec 2013.

    Ja, delo, delo za minimalca, brez plačenih prispevkov, obdavčenih 50%, brez plačene malice, brez potnih stroškov, na določen čas, zaposlovanja preko takoimenovanih agencij iz Slovaške....na to DELO si mislil!!! Brez odpravnin v primeru krivde delodajalva????