Slovenija
24 ogledov

30 : 0,5 za risinjo

nlb vita zoo Žurnal24 main
Iščejo jo že en mesec, dvakrat so celo streljali nanjo, a neuspešno.

Po enem mesecu, odkar sta ris in risinja zapustila svojo ogrado, samičke še vedno niso našli. "Kljub vloženim naporom risinja vodi 30 : 0,5," so sporočili iz ljubljanskega živalskega vrta. "Sprva so jo izdajale stopinje v snegu, danes je težko opazna. Med podrtimi debli in vejami ter strmimi grapami je njeno iskanje podobno iskanju šivanke v snegu."

Na terenu vsak dan

Dežurne ekipe ZOO Ljubljana, lovski kinolog Dejan Poljanšek s sledilnimi psi ter strokovnjaki za rise v naravi skoraj vsak dan prečesavajo Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Ker snega ni več, jo lahko zalezujejo le s pomočjo očividcev in lastnih opažanj ter na podlagi tega locirajo njen teritorij. Kot so pojasnili v živalskem vrtu, se risinja pretežno giblje po grebenih in vrtovih krajinskega parka, zadnje dni pa tudi v neposredni bližini svoje ograde. Dvakrat so tudi že streljali nanjo, a se je izkazalo, da obakrat neuspešno. Ni jim je uspelo uspavati. "Postala je prava divjinska rusinja," so zapisali.

Podroben dnevnik iskanja si lahko preberete v dokumentu:  .

Iskali jo bodo, dokler je ne najdejo

Risinji bodo sledlili, dokler je ne najdejo in pripeljejo na varno. "Izkazalo se je, da zna sama preživeti ter se prehranjevati s ptiči, glodavci in tudi srnjadjo na Rožniku," so zapisali v sporočilu za javnost. Njene premike sprožajo tudi sprehajalci in psi, ki jih
 je na Rožniku vedno več. Pred njimi se umika, prav tako pred gozdnimi delavci, ki so začeli odstranjevati podrto drevje. Uslužbenci ZOO se bojijo, da bi zašla na Večno pot, kjer jo lahko ogrozi promet.

Komentarjev 4
  • depresija 11:28 06.marec 2014.

    Pa kdo je tebe kej prašu?????????? Politiko si pa ti vmešu, ne jaz.

  • Maxximus 23:11 05.marec 2014.

    depresija kaj tebi ni jasno...ti primanjkuje političnih in drugih nirgidnih tem, da tule sirješ??

  • Trovlak 22:45 05.marec 2014.

    Hahahaha, ta dnevnik je komedija! Zaposleni ZOO-ja so face. - "Psička Ajda ponovno izsledi risinjo.", "Ponovno jo je dobronamerni sprehajalec zadržal, jo naložil v avto in odpeljal na bližnjo veterinarsko kliniko misleč, dase je izgubila.". Ampak nekaj: če oni ...prikaži veči toliko časa risinje ne najdejo, a še vedno mislijo, da ta žival mora biti v ZOO-ju? Očitno se v naravnem habitatu znajde povsem odlično. Zakaj ji ne bi pustili proste poti in naj si najde samca in se spari. Tako bi mogoče kooončno bil učinek z nataliteto risov in ne bi grozila iztrebljenost.