Slovenija
1044 ogledov

30 let to pri nas ni bilo možno, zdaj pa je

Ljubljanska borza v zelenem: Delniški indeks SBI 20 je v ponedeljek pridobil 2,4 Žurnal24 main
Na Ljubljanski borzi po po novem mogoče kupiti ETF sklada.

Vlaganje v ETF sklade je po vsem svetu eden najbolj priljubljenih načinov vlaganja na borzi.

InterCapital Asset Management je pred dobrim letom dni na Zagrebško borzo lansiral prva hrvaška ETF sklada - 7SLO in 7CRO, ki bosta po uvrstitvi na Ljubljansko borzo na voljo tudi v Sloveniji.

Aleš Ipavec, predsednik uprave Ljubljanske borze, je ob tej priložnosti poudaril, da ETF-ji predstavljajo odlično priložnost za vlaganje v vrednostne papirje zgolj slovenskih ali hrvaških izdajateljev.

Pogodbo o kotaciji bodo podpisali jutri.

Ivan Kurtović, predsednik uprave družbe InterCapital je povedal, da ETF 7SLO vlaga v najboljša slovenska podjetja z replikacijo delniškega indeksa SBI TOP tr, 7CRO pa v najboljša hrvaška podjetja z replikacijo borznega indeksa CROBEX10 tr.

Gre za pasivno upravljana sklada, ki sledita indeksoma. Na Zagrebški borzi sta bila med desetimi vrednostnimi papirji, s katerimi se je največ trgovalo, njuna tržna kapitalizacija pa je deset milijonov evrov.

"Z nakupom deleža v ETF investitor kupi košarico najboljših slovenskih ali hrvaških delnic. Sestava te košarice se spreminja glede na strukturo gospodarstva in kapitalskih trgov. Prav zato so ETF skladi idealni za dolgoročne naložbe in disciplinirano strategijo vlaganja enakega zneska na dolgi rok," je pojasnil Hrvoje Čirjak, član uprave družbe InterCapital.

ETF skladi na Ljubljanski borzi avtomatsko reinvestirajo dividende v iste delnice, kar ustvarja dodaten donos, saj pri izplačilu dividend ni davčnega odbitka. Vlagatelj, ki je sam kupil delnico nekega podjetja in nanjo prejel dividende, je dolžan plačati davek. Ker ETF ni dolžan plačati istega davka, ker je znesek reinvestiran, vlagatelj prejme celotno dividendo prek sklada.

Likvidnost je prvi pogoj za kakovosten finančni instrument. Zato bosta oba ETF sklada na LJSE imela vzdrževalca trga (tako imenovanega market makerja), Interkapital vrijednosni papiri d.o.o., ki je pripravljen v vsakem trenutku kupiti in prodati znaten del delnic za naše trge. Na ta način se zagotavlja, da lahko mali vlagatelji kadar koli kupijo ali prodajo svoje delnice ETF.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.