Slovenija
724 ogledov

3.000 grl proti Acti in napad na NLB

Anonymous
1/43
Reuters
V Ljubljani in Mariboru kljub slabemu vremenu shoda proti Acti. Na NLB potrdili, da so bili tarča napada. Zdaj spletne strani in storitve delujejo normalno.

V Ljubljani in Mariboru potekata protestna shoda proti mednarodnemu sporazumu za boj proti ponarejanju (Acta).

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je zbrala množica, večinoma mlajših protestnikov. Prinesli so transparente in pripravili nekaj govorov, kasneje se jim je pridružilo še več nasprotnikov Acte, ki po mnenju protestnikov grobo posega v svobodo posameznikov in omogoča, da lastniki patentnih pravic drugim odrekajo možnost napredka in razvoja.

"Svoboda narodu, smrt kapitalizmu," so skandirali udeleženci.

Kar nekaj govornikov je sicer izrazilo nezadovoljstvo zaradi tako majhnega števila udeležencev (glede na napovedi na Facebooku je svoj prihod potrdilo več tisoč ljudi). Neudeležbo so pripisali mrzlemu vremenu. Vse so pozvali, naj prihodnjič, predvidoma naj bi se znova zbrali 17. februarja, s seboj pripeljejo še nekaj prijateljev.

V Mariboru se je shoda udeležilo okoli sto ljudi.

Na NLB potrdili napad

Iz NLB so sporočili, da so bili danes dopoldan "tarča napada v obliki izjemno povečanega števila istočasnih dostopov do spletnih storitev banke".

Zaradi preobremenjenosti so bile približno eno uro nedostopne spletne strani NLB Klik in NLB Proklik.

Okoli 13. ure so spletne strani in omenjeni storitvi bili normalno dostopni, posamezni uporabniki različnih ponudnikov interneta pa imajo občasno še lahko o težave pri dostopanju. Dogajanje pri banki spremljajo še naprej.

Po naših neuradnih informacijah naj bi do napada prišlo, kot je bilo napovedano, iz tujine. Kot smo izvedeli, je iz enega IP prišlo tudi po 130.000 paketov na sekundo, običajna številka je nekaj sto. Domnevni hekerski napad se je začel ob 10. uri, končal pa okoli 11. ure, kar so potrdili tudi na NLB.

Anonymous napad napovedali

Napad na strani NLB so v videoposnetku, objavljenem na youtubeu, Anonymous napovedali včeraj popoldan. NLB je postal njihova tarča, ker je „del velike korupcije“.

Pred nekaj dnevi je skupina sporočila tudi, da bodo napadli strežnike vlade. Kot je pa je pojasnil pripadnik slovenskega dela gibanja Anonymous, se ta napad danes ne bo zgodil, saj nameravajo počakati na javno predstavitev mnenj o Acti, ki bo v državnem zboru predvidoma 17. februarja.

 

Komentarjev 7
  • allstarr111 16:29 04.februar 2012.

    Kwa pa tale kuponko tam išče ? Je to predstavnik nasprotnega tabora oz. je podpornik ACTE ? Ker zgleda da izkorišča takle shod za lastno reklamo.

  • vladek 13:47 04.februar 2012.

    Dela dobro,dobro,samo si malo spucajte PC,pa bo vse ok.Sama panika vas je.

  • Tomi Močnik 13:42 04.februar 2012.

    seveda bodo delali vzdrževalna dela v soboto ob poldne, vzdrževalna dela na takih sistemih se delajo ob 3 zjutraj ko je najmanj prometa.