Slovenija
15 ogledov

3000 oseb brez zavarovanja

"Pri prikrivanju mojega zdravstvenega stanja je dolga leta sodeloval tudi moj zd Žurnal24 main
Skoraj dva promila (0,16 odstotka) prebivalstva v Sloveniji nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja več kot eno leto.

V obdobju od 31. decembra 2008 do 31. decembra 2009 je bilo v Sloveniji po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZZS) 1850 oseb oz. 0,09 odstotka prebivalstva, ki več kot eno leto niso imeli urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja, od 31. marca 2009 do 31. marca letos pa je bilo takih 3111, kar predstavlja 0,16 odstotka celotnega prebivalstva, navajajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Zdravstveno zavarovanje je pomembno, saj nikoli ne vemo, kdaj nas bo doletela kakšna bolezen, je poudarila svetovalka generalnega direktorja ZZZS za zdravstveno zakonodajo Breda Butala. "Če nismo vključeni v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja, imamo pravico le do nujnih oz. neodložljivih zdravstvenih storitev," poudarja Butala.

Kot pojasnjuje, take storitve sicer plača država iz proračuna, a krije le tiste storitve, ki nujne, neodložljive zdravstvene storitve, ko gre za reševanje delovanja osnovnih življenjskih funkcij. Vse ostalo mora posameznik, če ni zavarovan, plačati sam, kar pa so lahko tudi ogromni zneski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.