Slovenija
5 ogledov

3000 preplašenih delavcev

Prvi nadzornik Istrabenza Janko Kosmina in predsednik uprave Igor Bavčar 3020 za Žurnal24 main
Nadzorni svet Istrabenza je prižgal zeleno luč za prodajo delnic Droge Kolinske in Petrola. Uprava bo izbrala svetovalca, ki bo zbral ponudbe zainteresiranih kupcev.
"Kar smo imeli za povedati, smo povedali. Jaz gotovo nisem pravi za odgovor na vaše vprašanje. Nasvidenje," nas je odpravil predsednik nadzornega sveta Istrabenza Janko Kosmina, ko smo ga vprašali, ali ima morda kakšno sporočilo za delavce Droge Kolinske (skupina sicer zaposluje več kot tri tisoč ljudi, od tega 760 v Sloveniji, Istrabenz pa je njen 95-odstotni lastnik). Na naše vprašanje, kdo je potemtakem pravi sogovornik, pa je bil nesramen: "Pogruntajte sami." Nadzorni svet je pod njegovim vodstvom sicer sprejel predlog uprave holdinga, da poišče svetovalca za prodajo deleža, ki ga ima Istrabenz v Petrolu in Drogi Kolinski. Preden pa bo uprava delnice omenjenih podjetij prodala, mora odločitev o tem potrditi še nadzorni svet Istrabenza. O tem, kdaj natančno naj bi to bilo, konkretnega odgovora po seji nadzornikov, zbrali so se v hotelu Kempinski Palace, ne Janko Kosmina in ne Igor Bavčar, predsednik uprave Istrabenza, nista dala.

 

Še kar zadovoljni pred volitvami

Ocena. Po neuradnih informacijah naj bi Istrabenz želel za Drogo Kolinsko iztržiti okoli 300 milijonov evrov. Nadzorni svet Istrabenza je sicer ocenil tudi rezultate poslovanja v prvih devetih mesecih letos in jih ocenil kot dobre. Čisti poslovni izid zaostaja za načrtovanim; razlog so višji stroški obresti in še nerealizirana prodaja delnic Mercatorja.

Delavci prestrašeni
Ob koncu jutranje izmene smo, še pred koncem seje nadzornega sveta, merili vzdušje pred obratom Droge Kolinske v Izoli. Delavci se bojijo, javno se z izjavo in fotografijo o tem, kaj pričakuje od novega lastnika, ni upal izpostaviti nihče. "Ne želimo se izpostavljati. Saj veste, kakšni so časi, vse nas je strah za službe," je komentirala ena od delavk. V Istrabenzu oziroma Drogi Kolinski so sicer o odločitvi nadzornikov holdinga po seji prek elektronske pošte obvestili zaposlene, obvestila so razobesili na oglasne deske po obratih, poklicali pa so tudi nekaj sindikalnih zaupnikov.

Zakaj prodaja
"Odločitev o prodaji Droge Kolinske in 18-odstotnega deleža, ki ga ima Istrabenz v Petrolu, je bila sicer sprejeta zaradi zagotovitve likvidnosti družbe in zagotovitev stabilnega razvoja odvisnih družb," je dejal Igor Bavčar.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.