Slovenija
25 ogledov

32 domnevnih kršitev molka

(Foto: IFP) Žurnal24 main
Na dežurni službi ministrstva za notranje zadeve so prejeli 32 prijav o domnevnih kršitvah referendumskega molka. Ta velja vse do zaprtja volišč.

Dežurna služba je do 19.00 prijela 32 prijav domnevnih kršitev volilnega molka, največ iz osrednje Slovenije. Deset  prijav se je nanašalo na plakate in panoje, na medije osem, internet sedem, letake štiri in še dve prijavi na ostale zadeve.

 

Največ prijav je prišlo iz osrednje Slovenije, sledi podravska regija s sedmimi prijavami domnevnih kršitev.

 

Domnevne kršitve volilnega molka lahko tako v soboto kot nedeljo med 7. in 19. uro sporočite na telefonsko številko dežurne službe Inšpektorata RS za notranje zadeve na 080 21 13.  V preostalih urah volilnega molka pa kršitve lahko sporočate na OKC Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00.

Kazni do 1.200 evrov
Kršitelje čakajo tudi globe. Organizatorja volilne kampanje lahko ob kršitvi volilnega molka doleti med 800 in 1.200 evrov kazni. Odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje od 150 do 300 evrov kazni, posameznike med 120 in 200 evri.

Kaj je prepovedano?
V času volilnega molka so prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, ki so namenjene vplivanju na odločitev volivcev. Prav tako je prepovedana propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev.

Ne sme se nameščati novih plakatov ali deliti letake s politično vsebino. Prepovedani so tudi spoti oziroma oglasi političnih strank pa tudi pozivanje volilcev, koga naj volijo.  

 

 

Vse jasno v nedeljo ob 19.00
Državna volilna komisija bo prve podatke o izidu referenduma o arbitražnem sporazumu objavila v nedeljo ob 19. uri. Že ob 11. uri pa bodo znani prvi podatki o volilni udeležbi.

Obkroženo ima prednost pred prekrižanim
Svoj glas bo na referendumu lahko oddalo 1.705.848 volivk in volivcev. Ob 7. uri se bo v nedeljo odprlo 3380 rednih volišč. Če upoštevamo še posebna volišča (na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, za invalide in tistimi za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča) bo volišč okoli 3800. Volišča se bodo zaprla ob 19. uri.

Neveljavne bodo glasovnice, ki jih bodo volivci oddali prazne ali pa če bodo označili oba odgovora. Če bo en odgovor obkrožen in drugega na primer prekrižan, bo glasovnica še vedno veljavna, saj ima obkrožitev prednost pred drugimi oblikami označitve.

Tokrat nas bo referendum stal nekaj manj kot štiri milijone evrov. To je nekoliko manj kot prejšnji referendumi, saj so v tujino poslali nekaj manj glasovnic.

Uradni izid šele konec junija
Glasovnice, ki bodo prispele po pošti, bodo k izidom na volilni komisiji prišteli v ponedeljek. Neuradni izidi bodo znani 14. junija, ko bodo prispele tudi vse glasovnice iz tujine. Zaradi dolgotrajnih procedur pa bo uradni izid predvidoma znan 29. junija.