Slovenija
33 ogledov

3.300 otrok lahko ostane brez varstva

zivljenje 30.04.13. dojencek, oce, foto: shutterstock Shutterstock
Na predlog o obveznem enomesečnem porodniškem dopustu za očete in enomesečnem skrajšanju porodniškega dopusta za matere je prišlo okrog 50 pripomb. Odločitev bo padla do konca avgusta.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se bo do konca avgusta odločilo, ali bo vztrajalo pri predlogu, da bi moral po novem oče obvezno vzeti en mesec porodniškega dopusta, materi pa bi se porodniški dopust za en mesec skrajšal. 

Na ta predlog je v času javne razprave, ki se je končala v petek, letelo največ pripomb posameznikov in organizacij. Na ministrstvu so v enomesečni javni razpravi prejeli okoli 50 pisnih odzivov oziroma pripomb. 

Vsak sedmi oče ne bo izkoristil porodniške

Tudi v društvu Družinska pobuda, ki je svoje pripombe poslalo tudi medijem, nasprotujejo obveznem enomesečnem porodniškem dopustu za očete. Menijo, da gre za "zmanjšanje obstoječe pravice", ki "neutemeljeno in brez potrebe zapleta življenje mladih staršev". Opozarjajo, da so že pisci zakona predvideli, da 15 odstotkov očetov tega dopusta ne bo izkoristilo in da bodo ti otroci, gre za okrog 

3.300 otrok na leto, že pred 11. mesecem starosti, ko se lahko vključijo v vrtec, ostali brez varstva. Pozdravljajo sicer nadomestilo za odmor za dojenje, a se sprašujejo, koliko otrok se bo po 10. mesecu starosti sploh še dojilo, če bo morala mama v službo in bo z njimi ves dan oče. 

V Družinski pobudi menijo, da bi lahko zahtevo evropske direktive po neprenosljivem starševskem dopustu lahko izpolnili tako, da bi uvedli dodatni mesec starševskega dopusta (ne da se ta skrajša materi). Direktiva namreč določa, da se ne smejo zmanjšati obstoječe pravice. Če si tega trenutno ne moremo privoščiti, bi lahko izvajanje tega ukrepa preložili na boljše čase. 

V Družinski pobudi še menijo, da je ukinitev 75 dni neplačanega očetovskega dopusta "znižanje pravice brez vsakršne utemeljitve", pozdravljajo pa predlog, da bi se lahko koristil kot delna odsotnost z dela. 

Kazen, če nisi v vrtcu

Ministrstvo tudi predlaga, da otroški dodatek za otroke, ki so starejši od treh let in niso v vrtcu, ne bi bil več višji. V Družinski pobudi opozarjajo, da lahko to "dodatno kaznuje starše, ki si želijo otroka vključiti v vrtec, a zanj ne dobijo mesta", hkrati pa menijo, da je predlog nenaklonjen večjim družinam in staršem, ki se odločajo za samostojno vzgojo in varstvo otrok ter jih ne vpišejo v vrtec. 

Komentarjev 1
  • puys 15:42 05.avgust 2013.

    Vrtec bi moral biti obvezen, sploh zato, da se pripadniki 'večjih družin' socializirajo v našo družbo in naučijo naš jezik.