Slovenija
255 ogledov

3,5 evra za "lažje" fizično delo

Obiranje jabolk Profimedias
Vsako leto se v kmetijstvu išče na stotine sezonskih delavcev. Plačilo za fizično delo, ki pogosto poteka tudi v hudi vročini, je razmeroma slabo.

Kakor vsako leto se v kmetijstvu od aprila do novembra išče sezonske delavce, ki med drugim obirajo jabolka in jagode ter redčijo sadna drevesa. Na območju Celja, Murske Sobote in Maribora po informacijah iz razpisa za sezonska delovna mesta Zavoda za zaposlovanje, kmetije in agrarni obrati za ta dela iščejo okoli 700 sezonskih delavcev.

Slabe razmere v kmetijstvu botrujejo slabemu plačilu

Podjetje Meja Šentjur, ki je razpisala okoli 170 sezonskih delovnih mest in je trenutno v postopku upniške prisilne poravnave, išče delavce za redčenje in obiranje jabolk. Za delovna mesta že dobivajo prijave, a do konca sezone ne zdrži veliko delavcev. "Tekom dela obupajo, potem jih moramo nadomeščati z novimi delavci,“ pravi Jerica Rihter iz Meje.

Težave pri iskanju sezonskih delavcev se v zadnjih letih sicer zmanjšujejo, na območju Celja jih nimajo skoraj nič, na meji z Avstrijo pa jim delavci uhajajo. "V zadnjih letih sicer iščemo manj delavcev, ker smo morali zmanjšati obseg pridelovalnih površin, večje težave pa imamo še vedno na meji z Avstrijo,“ pravi Rihterjeva in opozarja, da zaradi slabih razmer v kmetijstvu tudi ne morejo zvišati plačila, ki znaša 3,60 evra.

Iz SLOM-a, kjer prav tako pridelujejo jabolka, ne javljajo večjih težav pri pridobivanju delavcev. "Lani smo jih imeli dovolj, tudi letos se jih je že veliko javilo,“ pravi Jožica Bobnar iz SLOM-a. Visoko povpraševanje po delavnih mestih v kmetijstvu pa povezujejo z visoko brezposelnostjo in socialno stisko.

Urna postavka med 3,5 in 4 evri

Sezonska dela imajo razmeroma nizko urno postavko, nekatera podjetja ob tem delavcem ne ponujajo malic in povrnitve potnih stroškov. Izvajalci, ki nudijo sezonskim delavcem (tople) malice in stroške za prevoz, v nekaterih primerih tudi prevoz sam, pa so manjši kmetijski obrati, ne agrarna podjetja.

Vsebine s področja sociale, dela in prava tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 9
  • s.i.k. 18:11 27.maj 2015.

    . raje imajo tujce. zato na zavodih pretekla leta sploh ni bilo obveščanja domorodcev. ( upam , da vsaj dobijo Plačilo. ker men en domorodčast delojedalec že leto in pol dolguje za nekaj nočnih ur po 3jojre..; ta ima najrajši Črne..

  • Marija Eržen 08:44 27.maj 2015.

    Če bi bila brezposelna se ne bi pomišljala tako delati. Kot kmetica sem dolga leta delala za mnogo manjše plačilo kot je to, pa tudi mnogo težja dela kot je obiranje jabolk, ali jagod.

  • PPiikkaa 07:59 27.maj 2015.

    Dokler je uradno 120 tisoč brezposelnih in neuradno še nekaj tisoč več, se ne bi nikjer smelo zaposlovati tujcev, tudi v gradbeništvu ne. Korist imajo le posamezna podjetja (Zidar), slovensko gospodarstvo ima od tega samo škodo.