Slovenija
48 ogledov

35-letnik na spletu nagovarjal 14-letnico

tipkovnica Reuters
Portal web-center.si je z lažnim vzdevkom poskušal ugotoviti, kaj se dejansko dogaja na raznih klepetalnicah po spletu. Ugotovili so, da pasti prežijo na vsakem koraku. Štirinajstletnico je 35-letnik nagovarjal, naj mu pošlje svojo sliko.

"Za tarčo smo si izbrali popularno slovensko klepetalnico, chat386.com. Komunikacijo z udeleženci smo opravljali pod vzdevkom 'nina14'. Že takoj po samem vstopu na klepetalnico, so uporabniki poskusili vzpostaviti stik z osebo 'nina14'. Bili so različnih starosti – od 18 pa tja do 50 let," so zapisali na portalu web-center.si

Komunikacija trajala nekaj dni

Komunikacija z udeleženci na klepetalnici je trajala nekaj dni. Ugotovili so, da največ uporabnikov zanima tako imenovani "rajc", gledanje preko kamere, komunikacija preko nameščenih programov Skype, spolni odnos, kontakt v živo ...

Na portalu so objavili tudi pogovor med osebama "nina14" in "vezan35nm", kjer se lahko jasno razbere, da 35-letnik mladoletnico nagovarja k spolnim odnosom, čeprav ima ta le 14 let.

Ker primer, ki so ga izpostavili, ni osamljen, starše in skrbnike otrok opozarjajo, naj pazijo na svoje otroke. Svetujejo jim, da jim omejijo dostop do nevarne spletne vsebine s pomočjo programov, ki so namenjeni za to.

Previdno na spletu

Na varno uporabo spleta opozarja tudi Center za varnejši internet SAFE-SI, kjer si lahko preberete informacije in nasvete, kako varno in odgovorno uporabljati splet in ostale nove tehnologije. Mi smo jih za vas izbrali le nekaj:

1. Premisli, kakšne fotografije in podatke o sebi objavljaš na spletu! Na spletu objavljaj le tisto, za kar ti je RES vseeno, če vidi kdorkoli!
2. Zaščiti svoj blog, spletno stran, galerijo slik z geslom, ustvari si zasebni profil v spletnih skupnostih ali pri igranju iger.
3. Pazi na svoje geslo za dostop do elektronske pošte, MSN-ja ali spletnih skupnosti – naj bo to skrivnost, ki je ne zaupaš niti najboljšemu prijatelju!
4. Če objavljaš fotografije ali posnetke drugih, jih obvezno vprašaj za dovoljenje!
5. Če pri uporabi spleta naletiš na težave, lahko pokličeš NASVET ZA NET na brezplačno telefonsko številko 080 80 22, kjer ti bodo svetovali, kako rešiti problem.

Komentarjev 7
  • Skippy 00:46 01.december 2011.

    Kako boš podal prijavo v tem primeru, če pa se je odrasla oseba izdajala za 14 letnico?

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 22:20 30.november 2011.

    ZURNAL! Kje za hudica ste nasli fotografijo ruske tipkovnice s cirilico?

  • mitjap 19:48 30.november 2011.

    zato pa so policajo da ugotovijo kdo je...ddddddddddddd....pač podaš prijavo proti neznani osebi...