Slovenija
24 ogledov

350 srečnežev znanih šele septembra

Neprofitna stanovanja Polje II Anže Petkovšek
Od 4.024 prosilcev bo vsak 11. oziroma 12. dobil neprofitno ali tržno stanovanje v najem v Ljubljani in na Vrhniki.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) bo v začetku septembra objavil, kdo bo lahko najel 320 neprofitnih in 30 tržnih stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki, ki jih je na 15. razpisu ponudil JSS MOL, čeprav je bila sprva napovedano, da bo to znano julija. Hkrati bodo vsem, ki so se prijavili na razpis, vročili odločbe o (ne)uvrstitvi na prednostno listo. Nato bodo še trije meseci na voljo za pritožbe, tako da bo dokončen seznam objavljen decembra, stanovanja pa bodo vseljiva postopoma od naslednjega leta do leta 2015. Stanovanja, ki jih bodo razdelili, so predvidena v novi soseski Polje III in v izpraznjenih starejših stanovanjih na več lokacijah v MOL in na Vrhniki. Stanovanja so vseh velikosti.

Lastna udeležba 4.600 evrov

Med 350 razpisanimi neprofitnimi stanovanji jih bo 230 namenjenih prosilcem, ki jim glede na dohodek ni treba plačati lastne udeležbe in varščine, 120 pa tistim, ki to morajo plačati. Lastna udeležba je deset odstotkov vrednosti stanovanja, za denimo dvosobno stanovanje, veliko 55 kvadratnih metrov, ki ima 320 točk, lastna udeležba stane 4.600 evrov. Ta se najemniku vrne po desetih letih z dvoodstotno obrestno mero, so sporočili iz sklada.

Upravičenci bodo lahko 30 tržnih stanovanj najeli za predvidoma 20 let. Najeli jih bodo tisti, ki izpolnjujejo pogoje za dodelitev neprofitnega stanovanja v najem, a niso zbrali dovolj točk za uvrstitev med dobitnike. Tudi oni bodo plačevali neprofitno najemnino, najemnik pa bo lahko uveljavljal tudi subvencijo najemnine. Razliko med neprofitno najemnino in nadomestilom v višini tržne najemnine, ki ga bo JSS MOL plačeval lastnikom stanovanj, bo predstavljala subvencija MOL. Za ta testni projekt so se na skladu odločili zaradi pomanjkanja neprofitnih najemnih stanovanj, zato poskušajo aktivirati tudi zasebni najemni sektor. JSS MOL bo stanovanj pridobil prek modela javno-zasebnega partnerstva med skladom in pravnimi osebami, ki so lastniki najemnih stanovanj na trgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.