Slovenija
16 ogledov

378 vojakov zahteva izplačilo za nazaj

Vojaki Saša Despot
Odvetnik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Peter Kos bo danes vložil zahtevek za izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij 378 članom sindikata za nazaj.

Kot so zapisali v SVS, so se za pripravo in vložitev drugega zahtevka odločili na osnovi mnogih prošenj pripadnikov Slovenske vojske, ki so se prejšnji teden vrnili iz Afganistana, ter mnogih zamudnikov, ki sprašujejo ali še lahko ukrepajo.

Višje delovno in socialno sodišče je pred tedni v pritožbenem postopku Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) namreč presodilo, da je država za obdobje od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 dolžna javnim uslužbencem priznati in izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Sodišče jim je pritrdilo

V SDOS so tedaj pojasnili, da jim je sodišče pritrdilo, da je vlada kršila 50. člen kolektivne pogodbe za javni sektor in z aneksom št. 4 h kolektivni pogodbi za javni sektor retroaktivno posegla v pridobljeno pravico.

Z omenjenim aneksom se je namreč odprava tretje in četrte četrtine plačnih nesorazmerij odložila v dve zaporedni leti po letu, v katerem bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka. Aneks, ki je začel veljati novembra 2010, je podpisal le del reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, v delu sindikatov pa so opozarjali, da je zaposlenim izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij pripadlo že s 1. oktobrom 2010 in da je vlada s poseganjem za nazaj ravnala nezakonito.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.