Slovenija
22 ogledov

3,8 mrd. evrov samo lanskega dolga

zastave pred NLB Pixsell
Slovenija se je samo lani zadolžila za 3,8 milijarde evrov.

Večina za dokapitalizacije in tekoče izdatke

Od skupne zadolžitve v višini 3,8 milijarde evrov je bilo 2,3 milijarde evrov porabljene za financiranje tekočih izdatkov proračuna ter za dokapitalizacijo NLB, Adrie Airways in nekaterih drugih podjetij. Preostale skoraj 1,5 milijarde evrov se je delno namenilo za poravnavo zapadlih glavnic ter ustvarjanje rezerve likvidnih sredstev, ki smo jih lahko letos tekom leta porabljali.
Dolg državnega proračuna je konec leta znašal 15,1 milijarde evrov oziroma 42,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) in je bil za 3,3 milijarde evrov višji kot leto prej.

Dars najbolj zadolžen

Poročilo o upravljanju z javnim dolgom Slovenije za leto 2011, s katerim se je danes seznanila vlada, podrobneje navaja, da je Slovenija lani izdala za tri milijarde evrov dolgoročnih obveznic, za 855,3 milijona evrov 18-mesečnih zakladnih menic ter za 28,2 milijona evrov trimesečnih zakladnih menic.

Dolg pravnih oseb javnega sektorja je konec decembra lani znašal 6,5 milijarde evrov, kar je 117 milijonov evrov več kot leto prej. Med pravnimi osebami so še vedno najbolj zadolženi Družba za avtoceste v RS (Dars), Slovenska odškodninska družba, Telekom Slovenije in Slovenske železnice, a manj kot pred enim letom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.