Slovenija
44 ogledov

38 tisoč ljudi oboroženih

Umor Anže Petkovšek
Umori. Letos že 11 umorjenih – to je več kot lani v vsem letu. Orožje. Umek: “Človek s kriminalno preteklostjo pištole ne nosi pri sebi brez razloga.”

Maščevanja. “Zamisliti se je treba, kaj ljudje počnejo z orožjem oziroma zakaj ga nosijo s seboj. Posamezniki, ki imajo kriminalno preteklost, si orožja ne pridobijo brez nekega jasnega, lahko celo agresivnega namena,” opozarja psiholog Peter Umek.

Razlogov za vse štiri umore, predvsem za družinske tragedije, ne išče le v slabih gospodarskih razmerah, ki trenutno vladajo v družbi. “Družinske tragedije imajo vedno neko predzgodovino nasilja, ljubosumja in alkohola. Pogosto pa tudi moškega mačističnega prepričanja, da je partnerica njegova last,” dodaja Umek.

Nevarna statistika

“Opažamo, da število poskusov ter dokončanih umorov in ubojev stagnira ali upada,” pravi Marjan Fank iz uprave kriminalistične policije. Leta 2007 se je s smrtjo končalo 24 umorov in ubojev, leta 2008 11, predlani 13, lani deset. Letos pa je po naših podatkih v manj kot šestih mesecih na ta kruti način ugasnilo že 11 življenj.

“Ne gremo po poti ZDA”

“Čeprav se je v javnosti ustvarilo mnenje, da smo v zadnjem času bolj izpostavljeni tem oblikam nasilnih dejanj, smo po raziskavah Eurostata še vedno država z najnižjo stopnjo umorov v Evropi,” pojasnjuje Fank. Po njegovem mnenju glede umorov in uporabe strelnega orožja ne gremo po stopinjah ZDA. “Naša zakonodaja je ustrezna,” ocenjuje. Zaradi stanja v družbi pa se lahko številke hitro poslabšajo: “Ta socialna kriza je zagotovo kriminogen dejavnik.”

Neprijavljeno orožje

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je imelo v Sloveniji 13. junija dovoljenje za posedovanje orožja 38.223 ljudi. Skupno so imeli 115.914 kosov orožja (tudi hladnega). “Število imetnikov orožja se v zadnjem desetletju ne spreminja,” pravijo. Dodajajo pa, da v več kot polovici primerov, ki jih zaradi različnih kaznivih dejanj (tudi umorov in ubojev) obravnavajo policisti, najdejo neprijavljeno orožje.

Orožje na črnem trgu

• Trg. Ponudba strelnega orožja na črnem trgu je po Fankovih besedah konstantna, zaradi bližine držav nekdanje Jugoslavije pa je tolikšna, da zadovolji nelegalni trg. Večja ponudba je bila po osamosvojitvi.

• Cene. Za strelno orožje je na črnem trgu treba odšteti od sto do tisoč evrov, kupci pa za nakup potrebujejo poznanstva. Cena kalašnika je denimo v Ljubljani tudi 300 evrov.

Štirje mrtvi v dveh dneh

• Ponedeljek. V lokalu na Viču v Ljubljani se zgodi umor 52-letnega Ljubljančana; 38-letni Marko Zupanec naj bi ga večkrat ustrelil, ker mu menda ni mogel vrniti večje vsote posojenega denarja. Storilec se sam preda policiji.
• Torek. S streli se končajo družinski spor in domnevno dolgoletni raznovrstni kriminalni posli 39-letnega morilca iz Gornje Radgone. Potem ko je menda iz ljubosumja pred enim od lokalov iz žepa potegnil pištolo in umoril 13 let mlajšo partnerico, si je sodil sam. Policisti, ki so nasilneža že obravnavali, so neuradno prepričani, da je orožje pri sebi nosil že prej. Isti dan pozno zvečer je v Cerknem 50-letnik domnevno po prepiru do smrti zabodel svojo dve leti mlajšo ženo, nato pa poskušal ubiti še sebe, a je strele preživel in poklical reševalce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.