Slovenija
35 ogledov

4-mesečna deklica operirana brez skalpela

Deklici so tumor na desnem jajčniku odkrili že v maternici v 33. tednu nosečnost Žurnal24 main
Nikolina je prva 4-mesečna deklica, ki so ji v Zagrebu s pomočjo laparoskopije skozi eno samo luknjico operirali tumor, velik 5 krat 6 centimetrov.

4-mesečni deklici Nikolini so tumor na desnem jajčniku diagnosticirali že v 33. tednu bivanja v maternici. Čeprav laparoskopija ni nova operacijska metoda, je Nikolina prvi dojenček, ki je bil operiran na tak način in ji zahvaljujoč napredku medicine ne bodo ostale brazgotine. Še pred štirimi leti so za laparoskopijo uporabljali kamero in orodje za odstranitev rakavega tkiva, bolniku pa so na telesu naredili tri luknjice in s tem so posledično ostale tudi brazgotine.


Operacija, ki jo je Nikolina zelo dobro prenesla, se je končala srečno. © 24sata

 
Z novo metodo ostane samo ena luknjica, je pojasnil dr. Stjepan Višnjić , kirurg, ki je operiral deklico. Dodal je, da je bila operacija dokaj zahtevna, saj odstraniti tako velik tumor pri majhnem dojenčku ni lahko delo. S to metodo na Hrvaškem že štiri leta odstranjujejo slepo črevo pri otrocih. Kot pravi Višnjić, se je moral najprej prepričati, da je tumor benigen, ker bi lahko poškodoval ovoj tumorja in tako povzročil zaplete, ki bi bili lahko usodni.

"Čez popek smo pazljivo prišli v trebušno votlino, nato pa še do jajčnika. Tumor smo pazljivo povlekli proti vhodni luknjici, ki smo jo naredili in posebej pazili, da ne poškodujemo črevesja." Čeprav tumor ni bil maligen, je bil izjemno velik, kar je operacijo otežilo. Poseg, ki je trajal 40 minut, se je končal srečno.

"Nikolina ni trpela bolečin, prejela pa ni niti antibiotikov, ki so v klasični kirurgiji potrebni," je povedal kirurg Višnjić. Štiri ure po operaciji je pogumni dojenček zaužil prvi obrok, samo 36 ur po posegu pa so jo presrečni starši lahko odpeljali domov. "Navdušena sem. Nikolina ni imela nobenih zapletov, po operaciji pa se je obnašala, kot da se ni nič zgodilo," je povedala dekličina mati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.