Slovenija
23 ogledov

40 tisoč podpisov za Malo delo

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Nasprotniki zakona o malem delu so samo v 12 dneh zbrali čez 40 tisoč podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu.

Poslanci so zakon o malem delu potrdili 16. novembra lani, predsednik državnega zbora (DZ) Pavel Gantar je 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za referendum, od 3. januarja do 6. februarja, razpisal 24. novembra minulo leto.

Iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo so še sporočili, da bodo zbiranje podpisov, čeprav jih je že dovolj za razpis referenduma, nadaljevali vse do 6. februarja.

V DZ so za zurnal24.si sicer dejali, da bi lahko pobudniki referenduma že pred iztekom roka za zbiranje podpisov le te predložili državnemu zboru. V tem primeru bi imel predsednik DZ sedem dni časa, da razpiše referendum.
Zaradi zakona nasilni protesti
Poslanci so zakon o malem delu, ki je med študenti in sindikati vzdignil precej prahu in maja lani prestal tudi študentske proteste, po dolgih pogajanjih v parlamentarni proceduri prvič sprejeli 26. oktobra lani.

Zakonu je poleg opozicije nasprotoval tudi del koalicije, zato je bila usoda malega dela do konca negotova. Izstopali so poslanci Zaresa in nekaj poslancev SD, ki so bili proti tudi pri drugem glasovanju.

 

Zakon preživel tudi veto
Na zakon je namreč državni svet (DS) izglasoval veto, zato je bila za njegovo vnovično potrditev potrebna absolutna večina.

Študentska organizacija Slovenije in zveza svobodnih sindikatov sta podpise za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu o malem delu vložili že 2. novembra, po prvi potrditvi zakona v DZ.

Opozarjajo namreč, da bo malo delo le še pospešilo trend zaposlovanja v negotovih oblikah dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.