Slovenija
40 ogledov

400 ulic v povezavi z drugo vojno

Titova cesta Dejan Mijović
Danes je v Sloveniji še okoli 400 ulic, katerih imena vzbudijo v nas predstave, povezane z vojno.

9. maja 1945 so v Ljubljano vkorakale enote 29. hercegovske divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske in tedaj je bila Slovenija formalno osvobojena. V spomin na omenjeni vojaški enoti sta bili pozneje poimenovani dve ljubljanski ulici: leta 1976 je Ljubljana dobila Ulico 29. hercegovske divizije, leta 1980 pa Ulico VII. korpusa.

Partizanska, Prekomorska, Kurirska, Titova … ulica, cesta

Danes je v Sloveniji še okoli 400 ulic, katerih imena spominjajo na čase, povezane z vojno, saj so sestavni deli teh imen naslednji izrazi: partizanska, heroj, svoboda, korpus, četa, divizija, bataljon, brigada, odred, prekomorska, kurirska, talci, borec, fronta, Titova, poroča Statistični urad RS.  Nekaj ulic je poimenovanih po narodnih herojih. S koncem vojne je povezana tudi ustanovitev slovenske vlade v Ajdovščini (5. maja 1945), in na ta dogodek nas še danes spominja ajdovski Trg prve slovenske vlade.

Največ teh ulic, okoli 70, ima v imenu besedo partizanski/-a/-e. Najdemo jih na različnih koncih Slovenije, od Murske Sobote do Pirana; v občini Nova Gorica so tri ulice s takim imenom. Okoli 50 slovenskih ulic je poimenovanih po brigadah: prekomorskih, Bračičevi, Šercerjevi, Tomšičevi itd.; okoli 50 uličnih imen nas spominja na žrtve vojne: Ulica ali Cesta talcev, Ulica padlih borcev, Cesta rabskih žrtev idr.

Številne ulice po celi Sloveniji poudarjajo v svojem poimenovanju pojma svoboda in osvoboditev: Trg svobode imajo v Celju, Litiji, Kobaridu in v še okoli dvajsetih drugih mestih, Trg osvoboditve imajo v Lenartu in Sežani. Cesto, Hrib ali Ulico svobode pa najdemo na Bledu, v Miklavžu na Dravskem polju, v Brežicah, Ilirski Bistrici, Izoli, Piranu in Radovljici. 
Nekatere slovenske občine so eno od ulic v občinskih središčih poimenovale tako, da lahko iz njihovega imena razberemo datum osvoboditve.



Komentarjev 3
  • mph 08:38 12.maj 2015.

    Kdor zgodovine ne pozna, je obsojen, da jo bo ponavljal. Zame je že nekaj nepojmljivega, da danes že visokošolske generacije ne prepoznajo na sliki npr. Hitlerja, ne vejo kaj je bil Dachau, ....

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:23 08.maj 2015.

    Važn da se nove ulce poimenujejo primerno za današnji čas, stare pa dokler komu kej pomenjo naj bojo tko poimenovane kot so.

  • zdrej 14:56 08.maj 2015.

    In kaj potem. Vojna je del naše zgodovine. Kot drugo, sploh ne pomislim na vojno, ko slišim partizanska ulica. Pač ime. Kot se nekdo čudno piše, pa se navadiš in niti ne pomišljaš dosti na pomen.