Slovenija
28 ogledov

44 žensk bi bilo mogoče rešiti

Po zadnjih dostopnih podatkih registra raka na onkološkem inštitutu je v letu 20 Žurnal24 main
Lani je po še nepotrjenih podatkih za rakom materničnega vratu zbolelo okoli 150 Slovenk. Že v drugem stadiju se možnosti preživetja zmanjšajo na 50 odstotkov. Zdravniki priporočajo cepljenje.

Ta teden po vsej Sloveniji poteka boj proti raku materničnega vratu, ki je bil še pred nekaj desetletji glavni rak pri ženskah, medtem ko v zadnjih letih stopnja obolevnosti upada. Kljub temu pa je omenjeni rak še vedno zelo zahrbtna bolezen, ki v prvi fazi sploh ne povzroča sprememb, opaznih z vidnim očesom.

Po podatkih registra rakov se rak materničnega vratu najpogosteje pojavlja v osrednji Sloveniji, na Štajerskem, Koroškem in v Posavju. V obdobju 1997–2007 so imeli najmanjšo stopnjo obolevnosti na Postojnskem in Ilirskobistriškem.

V tej fazi je možnost petletnega preživetja bolnice 85-odstotna, medtem ko z vsakim naslednjim stadijem in širitvijo bolezni po telesu možnost preživetja strmo upada. V četrtem stadiju je možnost petletnega preživetja le še pet odstotkov.

Pregled, ki reši življenje
Zdravniki ženskam polagajo na srce predvsem redne preglede in jemanje brisov, saj lahko na podlagi tega odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Dekleta bi morala na obisk h ginekologu pri 20. letu starosti ali najkasneje tri leta po začetku spolnih odnosov, meni stroka, ki ženske na preglede vabi tudi pisno. V ljubljanski ginekološki kliniki so z odzivom zadovoljni, saj se je na njihova vabila lani odzvalo skoraj 80 odstotkov žensk.

Proti raku materničnega vratu je sicer najučinkovitejše cepljenje proti virusu HPV, ki povzroča rakave spremembe celic. Pri nas državni program omogoča cepljenje deklic v šestem razredu, zanj pa se lahko odločijo tudi odrasle ženske, ki menijo, da spadajo v rizično skupino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.