Slovenija
2 ogledov

50 let boja za človekove pravice

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International danes praznuje 50. rojstni dan. Jubilej bodo obeležili z globalnim pozivom k ukrepanju proti represiji in nepravičnosti.

Kot so zapisali v Amnesty International, praznovanje sovpada z dramatičnimi spremembami na področju človekovih pravic, ko se ljudje na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki pogumno spopadajo z represijo, tiranijo in korupcijo – pogosto kljub prelivanju svoje krvi in nasilju državnih oblasti.

Ti protesti po mnenju organizacije med drugim kažejo na nujnost mednarodne solidarnosti, ki je eno temeljnih načel njenega delovanja. Kako velika je ta solidarnost, bo simbolično simbolizirala zemlja-svečka ("Earth Candle") – spletno orodje, ki bo v prazničnem letu beležilo akcije v podporo človekovim pravicam.

Zdravica svobodi
V Sloveniji bo Amnesty International rojstni dan obeležil na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer ob 11. uri pripravljajo zdravico svobodi, ki jo bo izrekla živa svečka. Ljudje se bodo postavili v obliko svečke, logotipa organizacije, ki uteleša kitajski pregovor: Bolje je prižgati svečko, kot preklinjati temo. Med drugim pa bodo predstavili tudi možnosti sodelovanja z Amnesty International.

Organizacija, ki šteje prek tri milijone članov in podpornikov, med njimi okoli 9300 iz Slovenije, se bo sicer v naslednjem letu osredotočila na šest področij, na katerih lahko ljudje prispevajo h korenitim izboljšavam.

To so svoboda izražanja, odprava smrtne kazni, reproduktivne pravice za ženske in dekleta v Nikaragvi, zagotavljanje mednarodne pravičnosti v DR Kongo, odgovornosti podjetij v delti reke Niger ter odprava nepravičnosti in represije na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.