Slovenija
11 ogledov

500 evrov jim je premalo

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Že četrti dan stavke delavcev Elektra Primorska. Po dve uri v vsakem od štirih večjih centrov družbe Elektro Primorska. Ob 7. uri so začeli stavkati v Kopru, nadaljevali v Sežani in Novi Gorici, stavka pa se zaključuje v Tolminu. Ponudili so jim 500 evrov v dveh delih, a jih niso sprejeli.

Stavko je povzročila namera uprave, da zaradi slabšega poslovnega izida od pričakovanega zniža praznične nagrade zaposlenim z najmanj 1465 evrov bruto na zaposlenega na 354 evrov bruto na zaposlenega. V sindikatu vztrajajo, da mora uprava v skladu s kolektivno pogodbo izplačati celotno nagrado, pri čemer so se pripravljeni pogajati o dinamiki izplačila.

V upravi družbe menijo, da stavka ni potrebna. Kot je za STA povedala tiskovna predstavnica Elektra Primorska Tjaša Frelih, so se danes sešli predstavniki stavkovnega odbora in uprave. Slednja je delavcem ponudila 500 evrov bruto nagrade, ki bi jo izplačali v dveh delih. Vendar so člani stavkovnega odbora ponudbo zavrnili.

"Glede na dogajanje bo tako uprava prisiljena poseči po vseh pravnih sredstvih, da bo zaščitila gospodarski interes družbe," je še povedala Frelihova.

Sestalo se je tudi predsedstvo sindikata

V Novi Gorici je danes potekala tudi izredna seja predsedstva sindikata delavcev energetike, na kateri so ocenili nastali položaj in sprejeli določene sklepe. Kot je za STA povedal podpredsednik Sindikata delavcev dejavnosti v energetiki Branko Sevšnikar, so podprli dejavnosti sindikata v novogoriški družbi. Dogovorili so se, da bodo v prihodnje analizirali stanje na področju energetike ter zahtevali takojšen sklic ekonomsko-socialnega odbora za energetiko.

Sevšnikar je še poudaril, da predstavniki lastnikov, predvsem Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), prek raznih priporočil pozivajo direktorje, ki jim potem sledijo do kršitev kolektivnih pogodb v posameznih družbah oziroma dejavnostih.

"Mnenja smo, da je, dokler nimamo predlogov za spremembe, treba spoštovati sprejete kolektivne pogodbe, to pa je stvar socialnih partnerjev v družbi in na ravni sistema," je dejal Sevšnikar.

Če se ne bodo dogovorili, bodo povrnili škodo

Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) je že pretekli teden predlagalo, naj uprava zaposlenim izplača tretjino vrednosti nagrade, ki je opredeljena s kolektivno pogodbo. Nato pa naj komisija, arbitražni svet ali drugo telo, ki bo sestavljeno iz predstavnikov obeh strani, prouči vse vidike izplačila po kolektivni pogodbi in naj pri tem upošteva tudi dosežene poslovne rezultate.

Ker do kompromisnega dogovora doslej ni prišlo "in glede na izjave predsednika sindikata, tudi ne bo, saj vztrajajo na celotnem izplačilu", je društvo ocenilo, da je izhod iz tega gordijskega vozla le izredna odpoved prej omenjene pogodbe.

V kolikor se stavkajoči delavci in uprava ne bodo uspeli dogovoriti, bo MDS, kot so zapisali v sporočilu za javnost, verjetno skupaj z ostalimi malimi in manjšinskimi delničarji proučilo višino morebitne nastale poslovne škode ter skupaj z njimi celo vložilo odškodninske zahtevke za povrnitev škode zoper vse odgovorne za stavko.

Komentarjev 4
  • Fertel 19:43 03.januar 2012.

    Ni čudno, da je v Sloveniji situacija tako kot je, če pa večina zmore samo hlapčevsko razmišljanje. Delavci imajo kolektivno pogodbo, ki jim zagotavlja lepo nagrado. Hlapci bi seveda radi pravno državo, obenem pa nespoštovanje te kolektivne pogodbe zaradi favšije. ...prikaži več Tipično slovenceljsko. In če že - zakaj delodajalec ne gre v razveljavitev takšne kolektivne pogodbe? Koga kdo vleče za nos? Zakaj pa pri razno raznih menedžerjih ni teh težav, še pri NLB je bila nagrada milijon, NLB pa v globokih oz. več deset milijonskih izgubah. Zgleda, da ne bo nikoli boljše, saj ta narod zmore le hlapčevsko razmišljanje, kar vidim po hlapčevskih komentarjih kot sta "bydedy" in "erikkk."

  • bydedy 18:11 03.januar 2012.

    Hm, a ne vejo, da denar dobijo od nas potrošnikov? A mi kaj dobimo od tega razen višjo položnico ? Delavec naj dobi kolikor pač dobi nikakor pa ne 1400€ saj bi s tem potegnili verižno reakcijo.Če bi nam ponudili ...prikaži več 500€ bi tole bilo več kot plača....

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 17:51 03.januar 2012.

    Oh ne ne ne! Niso vsi zategnili pasov - le delavci! Sam nisem se nikoli dobil bozicnice, ampak te zaposlene pa podpiram.