Slovenija
28 ogledov

500 otrok na brezplačne počitnice

(Foto: Daša Purgaj) Žurnal24 main
RKS letos organizira že četrto vseslovensko humanitarno akcijo Peljimo jih na morje. "Veselje otrok je nepopisno," pravi predsednik RKS, saj mnogi med njimi morja še nikoli niso videli.
Ko vidiš to neizmerno veselje in zahvalo teh majhnih in nedolžnih otrok, se ti utrnejo solze.
Franc Košir, RKS

"Letos bomo na morje odpeljali okoli 500 otrok in sto starejših. Poudaril bi, da so to predvsem otroci iz socialno ogroženih družin, njihovo nepopisno veselje pa bi moral videti vsakdo. Izkušnje kažejo, da so ti otroci večinoma izredno veseli in navdušeni, saj mnogi morja še nikoli niso videli, spet drugi so zadržani in se v tednu dni nikakor ne morejo sprostiti. Verjetno izhajajo iz težkih družinskih razmer, živijo v težkih pogojih preživljanja in žal ne vidijo niti enega dneva sonca," je za zurnal24.si pojasnil Franc Košir, predsednik Rdečega križa Slovenije (RKS).

Tudi letos bodo večino otrok poleti odpeljali na letovanje na Debeli Rtič, manjše število pa tudi v Punat na otok Krk, kjer ima svoje letovišče Rdeči Križ Maribor.

V štirih letih se je v akcijo Peljimo jih na morje vključilo 23.720 darovalcev, ki so prispevali 546.896 evrov, s temi sredstvi pa so na morje odpeljali 1.601 otroka in tudi starejše.

Dajejo tisti, ki imajo malo ali nič
Slovenci smo kljub krizi še vedno kar dovolj solidarni, je še poudaril Košir.  "Poudaril pa bi tudi, da vedno dajejo tisti, ki imajo malo ali nič. Tudi zato so ti zneski, zbrani v akcijah, nekoliko manjši. Zato bi morali spodbuditi predvsem solidarnost pri bogatejših, tako posameznikih kot podjetnikih in tudi v večjih podjetjih. Velika večina ljudi je namreč izgubila tisti pravi odnos do solidarnosti in to bi bilo potrebno spodbuditi na kakršenkoli način," je še dejal Košir.

"Pomagamo direktno tistim otrokom, ki nimajo za preživetje"  
Otroke izbirajo s pomočjo prostovoljcev na terenu, preko 56 območnih združenj in več kot 900 krajevnih organizacij, centrov za socialno delo, socialnih služb in šol. "Ta mreža je res dobro razpršena in ti ljudje zelo dobro poznajo razmere v lokalnih skupnostih. V zadnjih dveh letih mojega predsedovanja nismo prejeli niti ene pritožbe, da kakšen otrok ne bi bil upravičen do brezplačnega bivanja na morju, to pa velja tudi za druge akcije. In pomagamo res direktno tistim otrokom, ki nimajo za preživetje," je še povedal predsednik RKS.

Najuspešnejša akcija v letu 2009

Z dosedanjimi tovrstnimi akcijami so pri Rdečem križu po besedah Koširja zelo zadovoljni, najbolj uspešna akcija Peljimo jih na morje pa je bila sicer leta 2009. Zadnja leta pa je, je še dodal Košir, zaradi krize in socialnih stisk, darovalcev nekoliko manj in tudi darovani zneski so veliko manjši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.