Slovenija
26 ogledov

524 Slovencev se noče več najti na Googlu

Google - EU EPA
Google je prejel že pol milijona zahtev iz držav članic Evropske unije za izbris spletnih povezav, ki vodijo do spletnih strani s starimi informacijami, ki so za posameznike lahko celo škodljive. Javnost naj bi tako imela do nekaterih informacij nekoliko težji dostop.

Spletni velikan Google je pet mesecev po precendenčni sodbi evropskega sodiša, ki je v Evropski uniji uvedla pravico biti pozabljen, objavil poročilo, da so doslej dobili že 500.000 zahtev po izbrisu spletnih povezav iz njihovega iskalnika. Google je izmed obravnavanih zahtev izbrisal 41,8 odstotka spletnih povezav (170.706).

Iz Slovenije je na Google prišlo 524 zahtev za izbris 1.752 spletnih naslovov. Doslej so dokončali obravnavo nekaj manj kot 1.500 primerov in nato le v četrtini primerov spletne povezave iz svojega iskalnika tudi umaknil. Največkrat so umik spletnih povezav zahtevali v Franciji (29.140), Nemčiji (25.206) in Veliki Britaniji (18.486).

Informacija ni izbrisana iz spleta

Izbris spletne povezave iz iskalnika sicer ne pomeni tudi izbrisa podatkov ali informacij iz spletnih strani, Google namreč izbriše le povezave na spletne strani v zvezi s posameznim imenom. Na primer, če bi na določeni spletni strani obstajal zapis o potovanju Janeza Novaka v Pariz in bi ga Google izbrisal iz svoje iskalne baze, zapisa z iskanjem ključnih besed "Janez Novak" ne bi več našli med Googlovimi zadetki, še vedno pa bi ga lahko poiskali s pomočjo drugih ključnih besed, na primer "potovanje v Pariz". Prav tako pa so zadetki do spletnih povezav še vedno vidni tudi v državah, ki niso članice Evropske unije, saj tam za Google odločitev evropskega sodišča ne velja.

Največkrat izbrisali Facebook

Na Googlu pravijo, da zahteve po izbrisu pregledujejo individualno: "Pogledali bomo, ali rezultati vključujejo zastarele ali neprimerne informacije o posamezniku". Odločali pa naj bi se tudi na podlagi javnega interesa – v primeru, da gre za kazenske sodbe, finančne goljufije ali da posamezniki opravljajo javne funkcije.

Google je doslej največkrat umaknil spletne povezave na družbeno omrežje Facebook (3.332), Profile Engine (3.289) in Youtube (2.392). Posamezniki oziroma pooblaščenci v njihovem imenu pa lahko od Googla zahtevajo tudi izbris spletnih povezav na slike in video posnetke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.