Slovenija
188 ogledov

54 tisoč družinam konec leta poteče odločba za otroški dodatek in subvencijo vrtca

CSD Šiška Saša Despot
Še dober teden ima okoli 54 tisoč družin čas, da vložijo vlogo za ponovno uveljavljanje otroških dodatkov. Vseh družin, ki to pravico uveljavljajo, je okoli sto tisoč, dobri polovici odločbe potečejo konec letošnjega decembra.

Lani decembra je bilo na centrih za socialno delo vloženih 54 tisoč vlog za otroški dodatek. Na ministrstvu predvidevajo, da se število upravičencev tudi letos ni bistveno spremenilo.

Ali ste med tistimi, ki jim konec leta poteče odločba centra za socialno delo o otroškem dodatku oziroma subvenciji za plačilo vrtca, lahko preverite na spletnih straneh ministrstva za delo.

Če zamudite, boste vsaj en mesec brez denarja

Če ste otroški dodatek letos že prejemali ali ste bili upravičeni do subvencije za plačilo vrtca, morate vložiti vlogo za ponovno uveljavljanje pravice, ki jo najdete na tej povezavi.

Če pa vlogo za otroški dodatek izpolnjujete prvič oziroma uveljavljate tudi katero izmed drugih pravic (denimo socialno pomoč), morate na center za socialno delo poslati izpolnjeno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (najdete jo na tej povezavi).

CSD Šiška | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

To vlogo morate poslati tudi, če so se v zadnjem letu spremenile okoliščine, ki bi vplivale na vašo pravico do prejemanja tega denarja (rojstvo novega otroka, oddajanje premoženja v najem, …).

Kdor bo rok 31. 12. 2015 zamudil in bo vlogo oddal po tem datumu, bo vsaj en mesec brez dodatka oziroma subvencije.

"Pravice iz javnih sredstev upravičencu pripadajo od prvega dne naslednjega meseca po mesecu vložitve vloge. Če torej upravičenec, ki se mu pravica iz javnih sredstev izteče na dan 31.12.2015, v mesecu decembru 2015 ne vloži nove vloge, jo lahko vloži v mesecu januarju 2016 in pravica se mu bo priznala od 1. 2. 2016 dalje," pojasnjujejo na ministrstvu.

Splača se pravilno izpolniti obrazec

Če vloge ne boste izpolnili v celoti, da torej na obrazcu ne izpolnite vseh zahtevanih podatkov in to po pozivu centra za socialno delo storite šele po 1. januarju, se šteje, da je vloga vložena takrat, ko so bile odpravljene vse pomanjkljivosti.

"Če pa stranka vloge ne izpolni v celoti v smislu, da k vlogi ne predloži dokazil, ki so potrebna za odločanje, in na podlagi poziva uradne osebe k dopolnitvi, ki vodi postopek, to stori šele po 1. 1. 2016, se šteje, da je vloga vložena takrat, ko je bila vložena "osnovna" pomanjkljiva vloga," pojasnjujejo na ministrstvu za delo.

david.jug@zurnal24.si 

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 12:10 24.december 2015.

    Mnogi bodo ugotovili, da se otroke "ne splača imet". Ta trditev je absurdna, ampak z vidika pomoči države se pa računica na dolgi rok ne izide in imeti otroke zaradi socialnih dodatkov je totalno neumno. Ko otrok zrase, se stroški ...prikaži veči samo še povečajo, otrok pa trpi pri možnostih izobraževanja, kjer starši ne zmorejo. Kje je torej smisel ? UTD bi vse te zadeve ukinil in vsakemu dal enako vsoto za preživetje. UTD je v državi kot je slovenija nemogoče uvesti, kjer delo ni plačano pošteno. Kam pripelje sistem, kjer se delat ne splača ??? Prihodnost bo grozljiva.

  • softundsicher 09:31 24.december 2015.

    Kako je s 7. in 8. dohodkovnim razredom? Ta dva so varčevalni ukrepi zamrznili. Ali sta se "sprostila"? 2 odrasla s povprečnim osebnim dohodkom in enim otrokom namreč nista upravičena do otroškega dodatka...