Slovenija
10 ogledov

58 odstotkov Slovencev na potovanju

letalo Shutterstock
V tretjem četrtletju se je turističnih potovanj, bodisi zasebnih ali poslovnih, udeležilo okoli 1,013 milijona oziroma 58 odstotkov Slovencev v starosti 15 let ali več.

Število turističnih potovanj se je zvišalo za pet odstotkov na 2,071 milijona. Zasebnih potovanj – 57 odstotkov Slovencev je bilo na okoli 1,964 milijona tovrstnih potovanj – je bilo po ugotovitvah državnega statističnega urada za osem odstotkov več kot v tretjem četrtletju 2010. Rast števila krajših zasebnih potovanj (z eno do tremi nočitvami) je bila sedemodstotna, daljših zasebnih potovanj (vsaj štiri nočitve) pa devetodstotna.

Največ jih je letovalo na Hrvaškem ter v Italiji in BiH. Na zasebno potovanje so se največkrat odpravili zaradi preživljanja prostega časa (počitnice, dopust, potovanje); to je bil motiv za 92 odstotkov zasebnih potovanj. Pri 83 odstotkih počitniških potovanj so bile glavne dejavnosti sprostitev, počitek in zabava.

Na nobeno zasebno potovanje ni odšlo 43 odstotkov Slovencev; 40 odstotkov jih ni potovalo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, 25 odstotkov zaradi pomanjkanja prostega časa, 19 odstotkov iz zdravstvenih razlogov, 11 odstotkov pa jih ni čutilo potrebe po potovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.