Slovenija
83 ogledov

5G znižuje stroške vzdrževanja in povečuje učinkovitost proizvodnje

Huawei
1/2
Huawei
Peta generacija mobilnega omrežja prinaša številne nove priložnosti, ne samo proizvajalcem brezžičnih naprav in polprevodnikov, temveč celotnemu gospodarstvu. V proizvodnem sektorju bo močno prispevala k napredku Industrije 4.0.

Tehnologija pete generacije bo vplivala na razvoj aplikacij za avtomatizacijo in nadzor proizvodnje, z močnim poudarkom na komuniciranju med napravami in podpori industrijskemu internetu stvari (IIoT), ki je eden od gradnikov nove industrijske revolucije oziroma industrije 4.0 in pametne proizvodnje.

V pametnih tovarnah bodo povezane naprave zaznale okolje in medsebojno sodelovale ter sprejemale decentralizirane odločitve. Mnogi pričakujejo, da bo to mogoče prav zaradi zmogljivosti 5G omrežja, kot so nizka zakasnitev, velika zmogljivost, večja pasovna širina, možnost povezanosti velikega števila naprav. Tehnologija pete generacije sicer ne bo preoblikovala proizvodne linije, a bo omogočila nove modele naprednega delovanja.

Kot ugotavljajo pri ABI Research, je tehnologija 5G kot nalašč za zagotavljanje brezžične povezljivosti v tovarnah, saj med drugim omogoča vzpostavitev množičnega brezžičnega senzorskega omrežja ali VR in AR aplikacij za predvidevanje vzdrževanja opreme in spremljanja izdelkov. Tako tehnologija 5G odpira nove proizvodne priložnosti, saj omogoča vključitev aplikacij umetne inteligence v proizvodne procese. Da pa bi do uporabe 5G v proizvodnih procesih prišlo, bo potrebno tesno sodelovanje med omrežnimi operaterji, dobavitelji infrastrukture in proizvajalci.

Manj dragih izpadov

Sodobno industrijo že danes poganjajo podatki, ki se pretakajo iz različnih virov, naprav, procesov in izboljšujejo učinkovitost proizvodnih procesov. Nizka zakasnitev in velika pasovna širina, ki ju ponuja 5G, bosta lahko podprli še večji pretok množice podatkov. Z njihovo analizo bodo podjetja zmanjšala drage izpade proizvodnje.

Dosedanja preizkušanja v tovarnah Schneider Electric v Franciji in Osram v Nemčiji so pokazala, da bi tehnologija 5G tovarnam prinesla 30-odstotno znižanje stroškov vzdrževanja in sedemodstotno izboljšanje učinkovitosti opreme.

Hitrejši pregled kakovosti izdelkov

Tudi največji proizvajalec telekomunikacijske opreme, kitajski Huawei, aktivno sodeluje v testnih projektih uporabe 5G v industriji. Za kitajsko tovarno parnih turbin Hangzhou Turbine so skupaj z operaterjem China Mobile razvili sistem za bolj učinkovit pregled velikanskih in zapletenih komponent, kar je v preteklosti inženirjem predstavljalo velik izziv. Sistem za 3D skeniranje in nadzorno modeliranje uporablja lasersko tehnologijo za izris 3D modela. Pri tem se ogromna količina pridobljenih podatkov v realnem času prek omrežja 5G naloži v oblak. Oblačni strežnik te podatke hitro obdela in primerja ustvarjeni 3D model s teoretičnim standardnim modelom, da ugotovi njihovo skladnost. S tem so uspeli močno zmanjšati trajanje postopka pregleda, ki je prej trajal od dva do tri dni, na tri do pet minut.

Sistem ne le omogoča pregled vseh izdelkov, ampak tudi ustvarja koristno bazo podatkov o kakovosti, kar bo v prihodnje omogočilo sledenje in analizo ob težavah s kakovostjo izdelkov. Vse skupaj pa zmanjša stroške in izboljša učinkovitost proizvodnje, zato gospodarstvo z nestrpnostjo pričakuje vpeljavo 5G omrežij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.