Slovenija
53 ogledov

60 junakov skočilo v morje

Novoletno kopanje
1/19
Žurnal24 main
Za zdravje. Tradicionalno v morje na prvi dan leta.

Marsikje v svetu je kopanje v mrzlem morju na prvi dan leta tradicionalno in ne manjka se tistih, ki celo razbijejo led, da so lahko deležni tega "užitka". Pravijo, da je zimski skok v hladno vodo priporočljiv in zdrav, saj ima blagodejen vpliv na počutje, prekrvavitev in presnovo ter dviga utrjenost in prag dovzetnosti za različne bolezenske vplive.

Vse priljubljenejše postaja tudi v pri nas jezerih, imajo ga v Savinji v Celju in na Obali, kjer je Športno društvo Sokol iz Ljubljane na prvi dan leta že sedmič zapored poskrbelo, da je v Bernardinu nekaj ur po vstopu v novo leto množično plavalo kar 60 junakov iz cele Slovenije. Toliko jih še ni bilo nikoli doslej skupaj, predvsem pa je tja letos prišlo veliko tistih, ki  so jih spodbujali.

Voda je imela 10 stopinj, zrak kakšno stopinjo manj, pred skokom v morje pa so se pogumneži na suhem organizirano segreli z nekaj razgibalnimi vajami. Organizator Grega Hočevar iz omenjenega društva je povedal, da je njihov namen, da športnikom na malo bolj "nor" način popestrijo 1. januar in da jih ta dan, ko večina doma lenari, spravijo ven v naravo. Dodal je, da je interes za ta dogodek vsako leto večji.

Vsak dan v letu v morju
Sicer pa sta v Piranu najmanj dva domačina, ki se z namenom utrjevanja zdravja podata na tako kopanje vsak dan v letu, ne glede na letni čas in vreme.
Vendar pozor. Takšno zimsko kopanje odsvetujejo ljudem s slabo telesno pripravljenostjo ali visokim krvnim pritiskom. Če morda tudi vas te dni mika takšen podvig, se vsekakor prej posvetujte s svojim zdravnikom. Zaradi nizke temperature vode se namreč žile na periferiji krčijo, kar  izredno obremeni srce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.