Slovenija
16 ogledov

60 let Sveta Evrope

Sedež Sveta Evrope v Strasbourgu. Žurnal24 main
Organizacija Svet Evrope danes slavi 60 let obstoja. Mednarodna panevropska organizacija obsega 47 držav članic.

Svet Evrope (SE) so po koncu druge svetovne vojne ustanovili politični voditelji z vizijo in vero v mir, stabilnost in obnovo Evrope na temeljih svobode, pravičnosti in človeškega dostojanstva. 5. maja 1949 so ga z Londonsko pogodbo ustanovili Belgija, Danska, Francija, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Švedska in Velika Britanija. Slovenija je 29. članica postala 14. maja 1993, medtem ko Belorusija za zdaj kot edina v Evropi ostaja zunaj okvira SE.

Demokracija, človekove pravice in vladavina prava
Organizacija, ki ima sedež v Strasbourgu, si prizadeva zaščititi dostojanstvo evropskih narodov z ohranjanjem vrednot demokracije, človekovih pravic in vladavine prava. Generalni sekretar SE Terry Davis, predsednik Parlamentarne skupščine SE Lluis Maria de Puig in predsednik Odbora ministrov Miguel Angel Moratinos so v skupni izjavi ob obletnici v ponedeljek izpostavili, da je SE v svojih prvih šestdesetih letih obstoja pomagal spraviti celino, ustvaril vseevropsko sodišče, na katerem lahko posamezniki iščejo zaščito svojih človekovih pravic, z zakonom prepovedal smrtno kazen v Evropi ter ustvaril zalogo več kot 200 mednarodnih pogodb, da bi zaščitil in razširil vrednote SE, kot so demokracija, človekove pravice in vladavina prava.

Poudarili so tudi, da se mandat Sveta Evrope ni spremenil, a so se zelo spremenile okoliščine, v katerih deluje, vendar ostaja zvest čvrstemu in praktičnemu pravnemu sodelovanju s strogim spoštovanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pozitivnih ukrepov za spodbujanje strpnosti, dialoga in razumevanja med ljudmi. Poudarili so še, da je nova generacija konvencij SE odprta za države z drugih celin, odločeni pa so tudi, da izboljšajo sodelovanje z Evropsko unijo, Ovsejem, Združenimi narodi in ostalimi partnerji v Evropi in drugod.

12. maja se bo v Madridu sestal Odbor ministrov SE, ki bo obeležil obletnico in zarisal prednostne naloge nadaljnjega dela. Takrat bo predsedovanje odboru iz rok Španije za pol leta prevzela Slovenija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.