Slovenija
96058 ogledov

62 tisoč Slovencem se lahko smeji, vrnili jim bodo skoraj 6 milijonov evrov

Denar, evro
1/2
Profimedia
Državni zbor je danes z 49 glasovi za in 20 proti sprejel predlog zakona o povračilu glob, ki so bile v mandatu prejšnje vlade izrečene na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo. Proti zakonu so glasovali v opozicijskih SDS in NSi.

Kot je v dosedanjih razpravah navajala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, je bilo med 7. marcem 2020 do 30. majem 2022 uvedenih približno 62.000 prekrškovnih postopkov, skupen znesek izrečenih glob pa je znašal okoli 5,7 milijona evrov.

Po besedah ministrice je osnovni namen zakona odprava krivic in povrnitev načela zaupanja v pravno državo. Glede na velik obseg prekrškovnih postopkov pa je prav, da te krivice popravi država, namesto da vsak posamezni državljan sam uveljavlja svoje pravice v ustreznih postopkih.

Tako se bodo postopki vodili po uradni dolžnosti, zato upravičenci ne bodo imeli dodatnih stroškov. Državljani bodo torej prejeli informativne izračune, katerim bodo lahko ugovarjali. Tekoči prekrškovni postopki, ki se še vedno vodijo pred prekrškovnimi organi in sodišči, se bodo ustavili. Podatki o teh prekrških pa bodo izbrisani iz prekrškovnih evidenc.

Denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia

Zakon ne določa odmere odškodnin in ne določa povrnitve stroškov zastopanja s pravnimi sredstvi v prekrškovnem postopku, globe pa se ne bodo vračale za sekundarne prekrške in takšne z elementi nasilja.

Zakona v opoziciji ne podpirajo, saj menijo, da bo povzroči nove krivice. Opozarjali so, da so bili ukrepi v času prejšnje vlade sprejeti z legitimnim ciljem varovanja življenja in zdravja državljanov ter so bili usklajeni tudi na ravni EU in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

DZ je sicer danes pred dokončnim odločanjem večinsko glasoval proti dopolnilu, s katerim so v SDS predlagali črtanje določbe, ki ureja ustavitev prisilne izterjave glob, stroškov postopkov in odvzete premoženjske koristi.

Komentarjev 29
 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 05:28 21.september 2023.

  Kako je lepo, ko se prikletni kreteni zberejo in družno razkazujejo svojo zabitost in ovčjo nrav...Itak je fenomen na svetovni ravni, da najbolj skrajni komunist pase cerkvene ovce..Sem že razmišljal, da bi ta forum v prevodu kje širše objavil..Sigurno bi ...prikaži več dosegel slavo Monty Phyton showa...Ampak mi je nerodno, da bi ves svet videl kako zarukana je skoraj petina Slovencev...

 • blayo 21:53 20.september 2023.

  Mater pa kaj se tako tega Ivana bojite? Kaj takega vam je storil? Ajde da slišimo. OK, Antivaxerja je baje polil z mrzlo vodo in se je prehladil 🤣 Še kaj takega? Kaj je pokradel? Koliko je pokradel?

 • beatrice1 20:09 20.september 2023.

  Junsizem .nikoli ni biv... .in nikoli.ne.bo.!!.Ze.ve od leta1992.DRUGI POSAMAZNIKI.SE.BODOD KMALU. Kako.so verizno ....sramota slo.same.obljube.narod.verjeli.ali.ne.sloznost dela napake.Jansa.se.vsaki dan trudi...