Slovenija
20 ogledov

69,4 milijona evrov presežka

Žurnal24 main
DZ je z 41 glasovi za in dvema proti sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna.

Vlada z rebalansom predlaga zvišanje proračunskih prihodkov za 250,1 milijona evrov ob hkratnem znižanju odhodkov za 49,7 milijona evrov, s čimer bi proračun letos zabeležil 69,4 milijona evrov presežka.

Pred glasovanjem o rebalansu v celoti je Zmago Jelinčič (SNS) izrazil bojazen, da Sloveniji ne bo uspelo izčrpati evropskih sredstev. Rebalans bi bil lahko boljši, in čeprav bi bil lahko tudi slabši, ga v SNS ne bodo podprli, je dejal.

Z 41 glasovi za in dvema proti je DZ po nujnem postopku sprejel še novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki je potrebna zaradi sprememb proračuna. Z njo se med drugim zmanjšuje skupni obseg predvidenega zadolževanja države za 478 milijonov evrov ter omogoča sodelovanje države pri dokapitalizaciji Nove Kreditne banke Maribor.

Stanje pred sprejetjem rebalansa
Rebalans je predvideval proračunski presežek v višini 69,4 milijona evrov, vendar pa je ta približno enak zmanjšanju namenskih sredstev za naložbe, je povedal Vili Trofenik iz Zaresa in dodal, da je to slabo spričevalo za proračun.

Mnenja o povečanih proračunskih prihodkih so različna. Nekateri menijo, da je to posledica povečanja davčnih prihodkov (Trofenik), drugi pa, da je to posledica uveljavitve zakona o socialnih transferjih, po katerem so se ti zamrznili (Žnidaršič).

Sicer pa je vlada v predlogu rebalansa predvidela 63 milijonov evrov za dokapitalizacijo Nove Kreditne banke Maribor (NKBM).








 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.