Slovenija
15 ogledov

"70 univerzitetnih d. o. o."

Rebolj ne izključuje, da bi v svojem mandatu nazaj zaposlil nekatere profesorje, Žurnal24 main
Danijel Rebolj. Novi rektor Univerze v Mariboru bi audija menjal za štipendije.

Takoj po izvolitvi ste povedali, da boste s pismom pozvali in nagovorili sodelavce, da se lahko javijo v vašo novo "rektorsko" ekipo. Ste to že storili? Je že kaj interesentov?
Nisem ga še poslal. Počakal bom na 11. januar, ko bo senat potrdil rektorske volitve. Pred koncem leta bom poslal čestitko in jih nagovoril, bolj formalno pa pozneje.

Že pred volitvami ste s svojim prihodom napovedali nekaj menjav v rektorjevem kabinetu oziroma med njegovimi najožjimi sodelavci. Imate to še vedno namen storiti?

Za zdaj se nisem dogovarjal za sestanek s sedanjim vrhom, čeprav mislim, da bi bil potreben, da se dogovorimo, kako bodo tekle stvari v tem vmesnem času do maja, ko bom uradno nastopil funkcijo. Za ta čas si namreč želim, da se ne bi dogajale kakšne stvari v škodo fakultet. Vem, da to vodstvo ni zadovoljno z rezultatom. To so tudi jasno pokazali. S sedanjim tajnikom nimava podobnih pogledov na razvoj univerze. Kar se tiče rektorjevega kabineta, pa se mi zdi tako ali tako nepotreben. Nekaj bi lahko prevzele druge univerzitetne službe, za svoje sestanke in koledar pa bom znal sam poskrbeti.


Torej razmišljate, da bi ukinili rektorjev kabinet?
Ja, tako je.

Prodal bi audija
Danijel Rebolj. Novi rektor mariborske univerze bo z delom nastopil maja. Do takrat bo predaval na fakulteti za gradbeništvo, kjer ima polno pedagoško obvezo. “Tudi kot rektor bom predaval vsaj en predmet,” dodaja. Zagrizen zagovornik kolesarjenja razmišlja o prodaji sedanjega novega rektorskega avtomobila znamke Audi. “Če drugega ne, bi lahko s prodajo audija dobili nekaj denarja za štipendije za nadarjene študente, ki nimajo denarja,” pravi.

Veliko prahu je bilo med volitvami dvignjenega okoli raznih univerzitetnih d. o. o. Kako boste to zgodbo peljali naprej? Napovedali ste že revizijo poslovanja. Kaj pa kazenske ovadbe?
Revizija zagotovo bo. Od tega, kar se bo tu pokazalo, so odvisne nadaljnje aktivnosti. Ker ne vem, kaj bodo pokazale revizije, je še preuranjeno napovedati. Cilj teh podjetij ne more biti ustvarjanje dobičkov.

Najbrž že imate nek vpogled. Koliko je takšnih univerzitetnih d. o. o. oziroma podjetij?

Po nekaterih podatkih jih je 70. Nimam pa točne sheme. Očitno so se ustanavljali kot po tekočem traku. To, da bi univerza potrebovala 70 d. o. o., je absurd.

Ali to pomeni tudi 70 direktorjev?
Verjetno. Nimam sheme, ampak v to se bom poglobil. Upam, da bom čim prej imel svoj tim, da bomo temu prišli do dna.

Pred nekaj časa ste bili zagovornik ukinitve evidentiranja prihoda na delovno mesto oziroma tako imenovane štempl ure.
To je simbol univerzitetne nesvobode in se mi je že od nekdaj zdelo nesmiselno.

Boste zdaj to ukinili?
Bomo že našli način, da tega ne bo več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.