Slovenija
22 ogledov

700 evrov na hišo

Spomin na septembrske poplave ne ostaja le na fotografijah, ampak tudi na razmoč Žurnal24 main
V ponedeljkovi dolenjski tiskani izdaji Žurnal24: Delitev pomoči. Vsaka poplavljena hiša bo dobila enak znesek.

''Takoj ko bo občinski svet sprejel pravilnik o delitvi, bodo prizadeti v septembrskih poplavah prejeli humanitarno pomoč,'' so ob koncu tedna sklenili kostanjeviški svetniki in sejo napovedali za januar. Doslej se je na računu za poplavljene v Kostanjevici zbralo 48 tisoč evrov in po grobem izračunu naj bi vsaka poplavljena hiša dobila od 650 do 700 evrov.

              2,7
milijona evrov škode so septembrske poplave povzročile v Kostanjevici.

Pravična delitev
Prvo merilo pri delitvi sredstev bo upoštevanje zgolj bivanjskih oziroma stanovanjskih objektov. Svetniki so soglašali s predlogom komisije za finance, da se sredstva delijo po številu poplavljenih bivalnih objektov in ne po višini ocenjene škode. ''To pomeni, da vsi oškodovanci dobijo enako,'' je predlog utemeljil svetnik Gorazd Šoster. Seveda pa to velja za tiste, ki imajo v občini stalno prebivališče. Lastnikom poškodovanih stanovanjskih objektov, ki na tem naslovu nimajo stalnega prebivališča, po besedah tajnice Marjane Krhin naj bi bilo takih deset, pa naj bi pripadal pavšal v višini 200 evrov.

Že razdeljena ne šteje
Nekateri Kostanjevičani so po poplavah že dobili pomoč v obliki pralnega stroja, hladilnika ali pa so jim tako in drugače pomagali sosedje. V delovnem gradivu je bilo zapisano, da se vrednost že prejete pomoči odšteje, a svetniki s tem niso soglašali. ''Ne smemo biti diskriminatorni,'' je dejal svetnik Aleš Kegljevič in predlagal, da račun za poplavljene ostaja odprt. Nanj se bo nekaj denarja steklo tudi z dobrodelnim koncertom, ki ga pripravljajo v občini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.