Slovenija
33 ogledov

700 km dolgi boj zaprtih

hrastovec, iz-hod Žurnal24 main
"Ne gre za to, da oni ne morejo živeti med nami, ampak da mi ne znamo z njimi," pravi eden od aktivistov 700 km dolgega pohoda proti zapiranju ljudi v psihiatrične bolnišnice.

V tem, da vemo, da lahko ljudem pomagamo na boljši način, pa tega ne storimo, je glavni zločin zavzemanja za obstoječe stanje in nasprotovanja dezinstitucionalizaciji, poudarja Vito Flaker. Preberi celoten intervju: Slovenski let nad kukavičjim gnezdom.

"Osebno sem zelo zadovoljen z akcijo, smo visoko motivirani in nas kar v redu sprejemajo," je deseti dan 700 kilometrov dolgega pohoda po slovenskih psihiatričnih bolnišnicah in drugih podobnih ustanovah in posebnih zavodih povedal aktivist gibanja Iz-hod Borut Končar, ki je tudi sam uporabnik psihiatričnih storitev in živi v Šentovi stanovanjski skupnosti na Viču. "Na pohodu nas je ves čas med deset in 15, številka variira, ker nekateri zaradi obveznosti skupino zapustijo, drugi pa se ji pridružijo."

Odnos do gibanja je v bolnišnicah po njegovih besedah zelo različen, ponekod jih sprejmejo odprtih rok, drugod pa so bolj zadržani ali pa celo odklonilni, saj vztrajajo pri svoji dogmi. "Odzivi so različni, odvisno od politike vodstva," je povedal Končar, ki je edini uporabnik psihiatričnih storitev, ki je na pohodu že od samega začetka. "V Ljubljani smo startali z dvema avtomobiloma," se spominja začetka akcije pred desetimi dnevi. "Na poti sta se nam pridružila dva uporabnika iz Hrastovca in ena gospodična iz Lukovce."

Upamo, da bomo do Ljubljane naredili čimveč premikov v glavah.
Borut Končar, aktivist Iz-hoda in uporabnik psihiatričnih storitev

Prepričan je, da je danes v javnosti premalo zanimanja za socialno problematiko. Ljudje sploh ne razmišljajo, da bi lahko zaprli tovrstne institucije, pravi Končar, ki je prepričan, da težava ni toliko v uporabnikih zavodov kot v našem razmišljanju. "Ne gre za to, da oni ne morejo živeti med nami, ampak da mi ne moremo z njimi," pravi in poudarja, da bi bili zadovoljni že, če bi lahko nekaj uporabnikov zapustilo tovrstne ustanove.

Skupina aktivistov, predvsem študentov in profesorjev fakultete za socialno delo, bo v 37 dneh obhodila vse slovenske psihiatrične bolnišnice in kar nekaj posebnih zavodov, zavodov za usposabljanje, domov za stare, mladino in otroke ter tujce. Začeli so v Hrastovcu, končali pa bodo v Ljubljani. S svojo akcijo, ki so jo poimenovali Iz-hod, želijo, kot pravijo, opozoriti na problem zapiranja in sprožiti diskusijo o tem ter o načinih oskrbe in obravnave brez zapiranja. Do zdaj so na terenu zbrali že več kot štiristo podpisov peticije v podporo njihovi akciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.