Slovenija
4474 ogledov

720.000 za prostore, a jih ne uporabljajo, ker ni kadra!

Medvedek na stolu v čakalnici
Na tri javne razpise se ni javil nihče.

Pomanjkanje pedopsihiatrov je po besedah generalnega direktorja ljubljanske psihiatrične klinike Bojana Zalarja glavni razlog, da oddelek za intenzivno otroško in mladostniško psihiatrijo še ne deluje. Poudaril je, da gre za sistemski problem, ki terja "interaktivni pristop ministrstva za zdravje in zdravniške zbornice".

"Generalni direktor Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana nima nobenih kompetenc za učinkovito rešitev slovenskega sistemskega problema," je opozoril Zalar. Ministrstvo za zdravje pa je v kratkem odgovoru zapisalo, da mora delovanje oddelka za pedopsihiatrično obravnavo otrok in mladostnikov organizirati vodstvo klinike.

Denar imajo, a se na razpis nihče ne prijavi

Na ministrstvu so pojasnili, da so že v splošnem dogovoru za leto 2018 zagotovili sredstva za delovanje oddelka, nadaljevanje financiranja pa je predvideno v splošnem dogovoru za letošnje leto. Ni pa se ministrstvo dotaknilo problema pomanjkanja pedopsihiatrov, ki ga je kot razlog, da oddelek še vedno ne deluje, navedel Zalar.

"V interesu psihiatrične klinike je, da bi se program začel čim prej izvajati, saj smo za njegove potrebe opravili adaptacijo prostorov, kot tudi zaposlili ves potreben kader, razen zdravnikov specialistov otroške in mladostniške psihiatrije, saj se na tri javne razpise ni javil nihče," je pojasnil Zalar in spomnil, da je klinika za prenovo prostorov namenila 720.000 evrov lastnih sredstev.

Potrebovali bi 15 pedopsihiatrov

Za zagotavljanje dežurstva na oddelku bi po njegovih besedah rabili vsaj 15 pedopsihiatrov, "če bi upoštevali, da bi dežurali dvakrat mesečno, in pri tem upoštevali tudi možnost morebitnih izpadov osebja zaradi bolezni in drugih dejavnikov". Opozoril je, da je "organizacija dežurstva na tako kompleksnem in zahtevnem oddelku zelo občutljiva in lahko že zelo majhne napake privedejo do negativnih posledic".

"Oddelek bo začel delovati, ko se bo vzpostavilo zadovoljivo število pedopsihiatrov v pripravljenosti, ali začasno vzpostavilo možnost vključitve psihiatrov, ki nimajo odgovarjajoče licence," je navedel. Dodal je, da so novembra lani na ministrstvo poslali pojasnilo, da je oddelek prostorsko in funkcionalno pripravljena za delovanje, ostaja pa kadrovski problem.

Ne morejo zagotoviti 24-urnega dežurstva

Po Zalarjevih besedah zaradi pomanjkanja pedopsihiatrov ne morejo zagotoviti 24-urnega dežurnega zdravstvenega varstva in stalne pripravljenosti: "Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana ima zaposlene tri pedopsihiatre, ki ne morejo biti v pripravljenosti desetkrat mesečno za daljše obdobje oziroma za nedoločen čas".

Depresija | Avtor: Profimedias Profimedias

Spomnil je tudi na stališče razširjenega strokovnega kolegija (RSK) za otroško in mladostniško psihiatrijo iz junija lani, da je v prehodnem obdobju do zagotovitve zadostnega števila specialistov otroške in mladostniške psihiatrije dežurstvo smiselno urediti tudi s specialisti psihiatri, ki bodo pod nadzorom specialista otroške in mladostniške psihiatrije v telefonski pripravljenosti.

Vključili bi specializante

Po mnenju kolegija bi bilo treba v dežurno službo vključiti tudi vse specializante otroške in mladostniške psihiatrije, ki bi delali pod nadzorom specialista otroške in mladostniške psihiatrije. "Pridobljeno mnenje RSK za otroško in mladostniško psihiatrijo pa je drugačno od mnenja RSK za psihiatrijo, saj zdravniki specialisti psihiatri nimajo licence za delo z otroci in mladostniki," je opozoril Zalar.

Dodal je, da je junija lani pozval vse direktorje javnih zdravstvenih zavodov k sodelovanju pri delovanju intenzivnega pedopsihiatričnega oddelka: "Doslej smo prejeli odgovor Zdravstvenega doma Celje, da je njihova pedopsihiatrinja pripravljena sodelovati. Maja lani je psihiatrična klinika poslala dopis tudi devetim koncesionarjem pedopsihiatrom. Odgovorili so štirje, ki pa so zaradi različnih razlogov odklonili sodelovanje."

Oglasila se je tudi varuhinja

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je sicer pred dnevi znova pozvala k takojšnjemu odprtju oddelka za pedopsihiatrično obravnavo otrok in mladostnikov. Spomnila je, da že več let opozarja na neprimerno hospitalizacijo otrok, ki imajo težave v duševnem zdravju in so v bolnišnicah nameščeni skupaj z odraslimi.

Nussdorferjeva je tudi izrazila pričakovanje, da bosta ministrstvo za zdravje in ljubljanska psihiatrična klinika javno pojasnila razloge, zakaj varovani psihiatrični oddelek za otroke in mladostnike še vedno ne deluje, in pa objavila končni datum začetka izvajanja programa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 09:52 05.februar 2019.

    To je pa tako, če zdravniška zbornica ne oddela svojega dela. Vemo, kdo so bili bivši predsedniki in kdo je danes predsednica. Specializacija traja 6 let. Denar je bil. Zdravniki v zbornici sesuvajo javno zdravstvo, ne pa nizke place.