Slovenija
17 ogledov

750 smrti zaradi dela

Sindikalistka Lučka Böhm pravi: “Delamo se, da so ljudje iz jekla in da lahko pr Žurnal24 main
Poklicne bolezni. Lani uradno le ena. Na leto naj bi bilo neodkritih 20 tisoč. Vlada še vedno ni uredila razmer.

Diagnoze. “Ker nimamo ustreznega zakonskega mehanizma za ugotavljanje poklicnih bolezni, bodo jutri zboleli in umrli zdravi delavci,” opozarja Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Poškodbe pri delu
Statistika. Inšpektorat za delo je lani obravnaval 14.974 nezgod, od tega se jih je več kot 12 tisoč zgodilo na delovnem mestu. Lani je bilo v Sloveniji sicer 22 smrtnih nezgod, sindikati pa ocenjujejo, da zaradi neposrednih učinkov dela, predvsem neprijavljenih bolezni, vsako leto umre 750 ljudi.

Črna luknja v zakonu
Na zavodu za zdravstveno zavarovanje ugotavljajo, da pri nas odkrijemo od 15 do 20 odstotkov manj poklicnih bolezni kot v primerljivih evropskih državah. Böhmova pravi, da je ministrstvo za delo že decembra predstavilo novelo zakona o delu, ki bi pristojnosti ugotavljanja poklicnih bolezni prenesel na ministrstvo za zdravje. A zakon še vedno ni bil sprejet. “Ko bo, pa lahko glede na obljube ministra za zdravje zgolj upamo, da bodo področje vendarle uredili,” dodaja Böhmova.

Sindikati opozarjajo tudi na pomen strokovnih služb za varstvo pri delu. “V podjetjih, ki jih imajo, opažajo manj nezgod ter bolezni,” pravijo. Slovenija tudi nima urejenih ukrepov za obvladovanje stresa na delovnem mestu. “Ljudje verjamejo, da morajo sprejeti vse, nato pa pred stresom bežijo v pokoj, kar je škoda,” še pravi Böhmova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.