Slovenija
24 ogledov

77 tisoč brez doma?

ljubljana 17.11.11, brezdomec, brezdomci, podhod Kongresni trg, speci brezdomec Anže Petkovšek
Brezdomci. Kralji ulice in JSS MOL pomagali 33 ljudem.

Kar 77 tisoč ljudi lahko pristane na cesti in ostane brez doma, kaže zadnja študija o ocenjevanju obsega brezdomstva v Sloveniji, ki bo predstavljena v četrtek, je povedal Bojan Dekleva s pedagoške fakultete in zunanji sodelavec Kraljev ulice. Med drugim gre za ljudi, ki živijo na prostem, v zavetiščih, ki živijo v grožnji pred deložacijo, pod grožnjo nasilja in v neprimernih bivališčih; tistih brez strehe nad glavo je od več sto in morda tudi več kot dva tisoč, kaže študija.

Bivalne enote cenejše

Prav slednji so bili prvi v vrsti, ki jim je društvo Kralji ulice v okviru projekta Pot do trajne in varne nastanitve za stanovanjsko izključene poskušalo zagotoviti dom. V bivalnih enotah in stanovanjih Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) so jih namestili 33, med temi tri mlade družine. Eden je že moral oditi, dvema grozi enako, ker ne plačujeta stroškov. "Namestitev ni vedno uspešna," je priznal Dekleva in dodal, da poskušajo nastaniti ljudi, ki nimajo toliko problemov in za katere menijo, da bodo uspeli.

Preden so začeli sodelovati z JSS MOL, so najemali stanovanja na trgu, ki so bila dražja, zato jih je bilo tudi manj. Če so prej plačevali 850 evrov najemnine na mesec, je zdaj plačujejo več kot pol manj, poleg tega lahko stanovalci zaprosijo za subvencijo. Zaradi visokih cen so se morali tisti, ki so jih nastanili, po letu in pol izseliti, dobiti delo in zaživeti sami, kar številnim ni uspelo. "Bivalna enota je zaradi nižje cene trajnejši izhod," je dejal Dekleva. V Ljubljani jih je 211, v čakalni vrsti zanje pa je kar 160 prosilcev. Samski nanjo čakajo kar štiri leta.

Komentarjev 3
  • Pepe007 07:20 28.maj 2013.

    Pravi izRODEK. Janša je bil na oblasti 1 leto. Sedaj imaš novo vlado, ki bo konkretno dvignila življenjske stroške in ubila gospodarsko iniciativo. Čas je, da zamenjaš ploščo.

  • izRODEk 23:10 27.maj 2013.

    volili ste samostojno slovenijo - tu je rezultat: fašizem tukaj in zdaj! NE janšizmu!

  • nina 20:51 27.maj 2013.

    sramota tega se 23.let prej ni dogajalo sedaj pa ,a to je tista Švica,ki so jo obljubili ?Banda pokvarjena lopovska vsi enaki ni izjem.Ta država bo rabila precej časa,da pridobi nazaj izgubljeno zaupanje.