Slovenija
19 ogledov

7800 Slovencev na tuje

kolona Shutterstock
Lani se je v Slovenijo priselilo 13.871 ljudi, odselilo pa se jih je 13.384, kar je nekaj manj kot leto prej.

Med odseljenimi je bilo skoraj 7800 državljanov Slovenije; 60 odstotkov jih je odšlo boljše priložnosti iskat v druge države članice Evropske unije, predvsem v Nemčijo in Avstrijo. Od tujih državljanov, ki so se lani odselili iz Slovenije, jih je večina odšla v druge države nekdanje Jugoslavije, približno četrtina pa se jih je odselila v druge članice EU, v glavnem v Bolgarijo in Nemčijo.

Med prebivalci, ki so se lani priselili, je bilo 84 odstotkov tujih državljanov. Med temi so bili daleč najštevilnejši tisti iz drugih držav, nastalih po razpadu Jugoslavije. Teh je bilo 73 odstotkov, sledili so državljani drugih držav članic EU.

Med priseljenimi tujimi državljani sta bili skoraj dve tretjini stari od 20 do 44 let.

Komentarjev 2
  • 4krogci 12:28 30.julij 2014.

    Tud en sosed je neki let nazaj spakiral in šel v nemčijo delat, vedno se je hvalil kako je oh in sploh dobro, kolk zaslužji,... Ko sem bil na tistem koncu sem reku da ga pokličem in obiščem, pa se ...prikaži več je zgovoru da je na dopustu in ga ni doma, vsakič prišel z drugim avtom višjega cenovnega razreda in vsi valda smo mu zavidali, dokler se enkrat ni pripetila nesreča in se je ugotovilo da so avti sposojeni in potem tudi priznal, da ga je bilo sram priznat da zivi v še vecji bedi kot pri nas ;)

  • puys 11:57 30.julij 2014.

    Očitno smo zadnji v EU, ampak še vedno prvi na Balkanu.