Slovenija
1346 ogledov

8. marec naj bo državni praznik

šopek Shutterstock
Tudi dela prost dan?

Socialdemokrati predlagajo, da 8. marec postane državni praznik. Pobudo bosta jutri na novinarski konferenci predstavila predsednica Ženskega foruma SD Martina Vuk in podpredsednik SD ter poslanec Matjaž Nemec. Ali v SD predlagajo tudi, da bi bil 8. marec dela prost dan, bo torej znano jutri. 

V Berlinu 8. marec dela prost dan

Konec januarja je berlinski predstavniški zbor, prvi od predstavniških zborov nemških zveznih dežel, 8. marec, mednarodni dan žena, razglasili za uradni praznik, ki je postal tudi dela prost dan.

Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg), iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija.

Politiki iz vladajoče tristranske koalicije, ki jo sestavljajo nemški socialdemokrati, Levica in nemški Zeleni, je odločitev berlinskega predstavniškega zbora pozdravila kot znak napredka na področju enakosti spolov. Opozicijski politiki so bili kritični. 

Mestna produkcija manjša za 0,3 odstotka

Berlinska gospodarska zbornica pa je tudi že izračunala, da bo zaradi novega praznika mestna produkcija manjša za 0,3 odstotka. 

V Berlinu so imeli doslej devet dela prostih dni, kar je najmanj od vseh 16 nemških zveznih dežel. Za primerjavo, na Bavarskem imajo 13, v zvezni deželi Baden-Württemberg pa 12 dela prostih dni.

V Sloveniji imamo zaenkrat sicer 12 državnih praznikov, sedem jih je dela prostih.

Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg), iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija.

 

Komentarjev 6
  • mirror 22:12 05.marec 2019.

    Leva teleta bi spet rada en dan manj delala. Proslava na proslavo, levica praznuje se tudi poraz,

  • mirror 15:41 05.marec 2019.

    Ta 8.marec je ostanek socializma, ki ga SD spet obuja.

  • mirror 15:40 05.marec 2019.

    Vedno so se ženske borile za enakopravnost. Sedaj ko so enakopravne, pa bi rade imele še dela prost praznik. To je čisti šovinizem do moških.