Slovenija
814 ogledov

80 let od dne, ki je omogočil Slovenijo

Slovenija zastava Profimedia
Slovenija praznuje dan upora proti okupatorju.

Slovenija danes praznuje dan upora proti okupatorju, s katerim se spominjamo slovenskega odporništva in nastanka Osvobodilne Fronte, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. To se je zgodilo le 20 dni po začetku vojne na naših tleh in okupaciji slovenskega ozemlja, ki je takrat spadalo pod Kraljevino Jugoslavijo. Tretjina današnje Slovenije je že od prej spadalo pod fašistično Italijo.

Za dan ustanovitve OF velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvali k oboroženemu odporu. Gre sicer za manjšo zgodovinsko pomoto, saj je po drugi svetovni vojni dolgo časa veljalo prepričanje, da je bil omenjeni sestanek 27. aprila 1941, medtem ko je bil dejansko dan prej.

Državna proslava bo na Mali Gori, v predsedniški palači pa bosta državljane nagovorila predsednik republike Borut Pahor in predsednik ZZB NOB Marijan Križman.

Na Mali Gori nad Ribnico bo slavnostni govornik podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, med drugim pa se je bosta udeležila tudi predsednik republike Pahor in predsednik vlade Janez Janša. Slednji bo ob tej priložnosti položil venec k spomeniku TIGR.

Pahor pa bo v počastitev državnega praznika državljane nagovoril iz predsedniške palače, z nagovorom se mu bo pridružil predsednik Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Marijan Križman. Ob tem bo v predsedniški plači znova potekal dan odprtih vrat, a v prilagojeni obliki, zato jo bodo obiskali le predstavniki ZZB NOB, medtem ko zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa naključnih gostov v predsedniški palači še ne morejo sprejeti.

Pahor in Križman bosta tudi položila venca k spomeniku OF v Rožni dolini, predstavniki ZZB NOB pa tudi h grobnici narodnih herojev v parku ob stavbi parlamenta. Venec bo tja dopoldne položil tudi predsednik DZ Igor Zorčič.

Za popoldanske ure so napovedani protesti dela civilne družbe in nekaterih aktivističnih skupin, pri čemer pa je policija v zadnjih dneh večkrat opomnila, da je zbiranje ljudi z veljavnim odlokom še vedno omejeno.

Že v ponedeljek so 80. obletnico ustanovitve OF obeležili z odkritjem spominske plošče v Vidmarjevi vili. Obletnico pa so s spletno slovesnostjo v torek zaznamovali tudi v ZZB NOB.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
 • Avatar Leon
  Leon 13:07 28.april 2021.

  »Slovenski pacient« na Mali gori ugrabljal praznik, protestniki v Ljubljani pa napovedali »konec fašizma« in »janšizma«

 • miškolin 15:36 27.april 2021.

  Svobodno in samostojno državo RS smo omogočili vojni veterani vojne za Slovenijo leta 1991 in nobeni gozdni razbojniki pod komunističnim okriljem iz druge svetovne vojne, Ta komunistična drhal se je borila za komunizem in prihod na oblast za kar je ...prikaži več moralo z svojimi življenji plačati slovensko prebivalstvo in ne okupator. V osamosvojitveni vojni za Slovenijo l. 1991 pa ni od regularne slovenske vojske in policije bil ubit niti en Slovenec, vsi Slovenci so bili na strani svoje vojske in policije.

 • mirror 10:52 27.april 2021.

  Ne zavajajte žurnalovci!. 27. april je omogočil Jugoslavijo in ne Slovenijo. Slovenija je obstajala že v sklopu Avstro-Ogrske monarhije. V njihovi vojski so bili častniki, ki so govorili slovensko. Slovenijo smo omogočili z uporom proti sovražni JLA. Praznovati bi morali ...prikaži več upor proti JLA in ne 27. april.