Slovenija
83 ogledov

80 tisoč evrov za žrtev župnika

Karl Jošt Delo
Mariborsko višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, po kateri bo morala nadškofija Maribor žrtvi spolne zlorabe župnika Karla Jošta plačati 80.000 evrov odškodnine.

Po navedbah Dnevnika je tako na sodni epilog dočakala izjemno pomembna odškodninska tožba, ki bo zagotovo vplivala na nadaljnjo sodno prakso v podobnih primerih, saj vzpostavlja objektivno odgovornost Katoliške cerkve kot institucije za spolne zlorabe, ki so jih zakrivili duhovniki.

Zlorabil 16 deklic

Gre za primer nekdanjega artiškega župnika Karla Jošta, ki naj bi spolno zlorabil 16 deklic, a je še pred koncem kazenskega postopka umrl. Za odškodninsko tožbo se je nato odločila le ena njegovih domnevnih žrtev, ki ji je zdaj višje sodišče s pravnomočno sodno odločbo za prestano trpljenje prisodilo 80.000 evrov odškodnine.

Po mnenju časnika bo sodba vplivala tudi na sodno prakso zunaj meja. Cerkvene oblasti se sicer po navedbah časopisa v podobnih primerih raje poravnajo in žrtvam pedofilskih duhovnikov izplačajo odškodnino, kot da bi odločanje o zanje neprijetnih zadevah prepustile sodišču. Primer takšne prakse je po navedbah časnika tudi zgodba nekdanjega ormoškega župnika Albina Žnidariča, ki je moral v zapor zaradi spolnih zlorab treh dečkov.

"Sodba je krivična"

Mariborsko okrožno sodišče, ki je o primeru Jošt odločalo na prvi stopnji, je zadevo sicer obravnavalo dvakrat. Prvič, pred skoraj dvema letoma, je kot primerno zadoščenje določilo odškodnino v višini 50.000 evrov, ko je bila po pritožbi obeh strani sodba na višjem sodišču razveljavljena, pa je v drugo (marca letos) danes že odrasli žrtvi, stari 30 let, prisodilo 80.000 evrov odškodnine. Slednjo so zdaj potrdili tudi mariborski višji sodniki.

Odškodnino bo žrtev prejela zaradi telesnih bolečin in zdravljenja, pretrpljenega strahu in zmanjšanja življenjskih aktivnosti.

Na Slovenski škofovski konferenci še niso bili uradno obveščeni o razsodbi višjega sodišča v Mariboru, zato je za časnik niso mogli komentirati. Kancler celjske župnije Jože Kužnik pa je sodbo označil kot popolnoma krivično, ker je Jošt pokojen in se ne more braniti.

Komentarjev 2
  • realna 22:43 09.november 2013.

    Kancler celjske župnije Jože Kužnik pa je sodbo označil kot popolnoma krivično, ker je Jošt pokojen in se ne more braniti.Ja seveda, ker ni več med živimi ni nič kriv, vse skupaj se ni zgodilo, zlorabljeni otroci so ...prikaži več pa zaznamovani in oškodovani za vse življenje.

  • dragec 11:23 09.november 2013.

    To bodo plačali bogomoljci!