Slovenija
93 ogledov

85 hujših kršitev v javnih kuhinjah

Ljubljana 28.01.10 srednja ekonomska sola, Roska cesta, menza, dijaki, hrana, pr Dejan Mijović
Glavni razlog za nepravilnosti je pomanjkanje znanja. Za hrano skrbijo ljudje, ki se niti v izobraževalnem sistemu niti v praksi niso ukvarjali z živili, pravi inšpektorica.

Javne ustanove za prehrano skrbijo bolje, kot gostilne, ugotavljajo inšpektorji, kljub temu pa so v javnih zavodih našli ostanke zažgane hrane v pečicah, prah na policah, pajčevine na stropih, umazana pomivalna korita in pipe ...

Podcrto.si podatke pridobil šele z zahtevo

Po poročanju portala podcrto.si, so odločbe in denarne kazni inšpektorjev dobili vrtec v Črenšovci,  center šolskih in obšolskih dejavnosti Dom Lipa v Semiču in Dom starejših občanov Kamnik. Do podatkov so se prebili po osmih mesecih prizadevanj z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja.

V obeh ustanovah so inšpektorji ugotovili nezadosten nadzor nad pripravo hrane. Tako v DSO Kamnik in CŠOD Dom Lipa so mediju podcrto.si zagotovili, da varnost zaradi ugotovljenih nepravilnosti ni bila ogrožena, vse nepravilnosti pa so po inšpekcijskem pregledu odpravili.

85 hujših kršitev

Odločbo, ki jo inšpektor izda v primeru hujših nepravilnosti, je lani dobilo 85 kuhinj v javnih ustanovah: vrtcih, šolah, domovih starostnikov in dijaških domovih, bolnišnicah in ostalih. Še 195 kuhinj jo je odneslo z opozorilom inšpekcije. Pri 446 pregledih pa nepravilnosti ni bilo.

Analiza pregledov kuhinj v javnih ustanovah je pokazala, da te ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne, je poudarila direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak. Kuhinje v vrtcih, šolah, domovih starostnikov, dijaških domovih, bolnišnicah in ostalih javnih ustanovah "stoodstotno niso varne, absolutno ne, in to kažejo tudi rezultati pregledov. So pa varne v veliki meri,"je pojasnila Bizjakova.

Najpogosteje slaba higiena

Glavni razlog za nepravilnosti je pomanjkanje znanja. Za hrano skrbijo ljudje, ki se niti v izobraževalnem sistemu niti v praksi niso ukvarjali z živili, je dodala Bizjakova. Najpogostejša pomanjkljivost v javnih ustanovah je slaba higiena. Sledi neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane, kot je merjenje temperature kuhanega mesa ali primerno prekuhavanje mleka, oziroma ustrezni nadzor nad pripravo hrane.

Javne ustanove jemljejo smernice bolj kot birokratsko zadevo, namesto da bi jih napisali, tako da zagotavljajo kar najvarnejšo pripravo hrane, je povedala Bizjakova. Tretja pogosta pomanjkljivost je pomanjkanje sledljivosti živil, saj javne ustanove ne znajo pojasniti, od kod živilo, ki ga strežejo, izvira.

Pomembno vlogo pri zagotavljanju varne hrane v šolah in vrtcih lahko igrajo tudi starši, je poudarila Bizjakova in dodala, da naj bodo javne ustanove obenem odkrite tudi takrat, ko gre kaj narobe.

Dvojna merila inšpektorjev?

Pregled izdanih odločb inšpektorata po navedbah medija podcrto.si pokaže še zanimiv trend: medtem ko so prejemnikom odločb inšpektorji na Štajerskem, Gorenjskem in Dolenjskem skoraj vedno izrekli še prekrškovno globo ali opozorilo, je prekrškovno sankcijo ob inšpektorjevi odločbi za odpravo nepravilnosti dobila le ena kuhinja na Primorskem.

Na vprašanje, ali imajo inšpektorji dvojna merila, je Bizjakova dejala, da si "izjemno želimo standardizirati postopke. Da ne odloča vsak inšpektor zase. A pristojnosti nadzora na tem področju smo pri upravi za varno hrano dobili s 1. januarjem 2014. Ni je organizacije, ki bi v enem letu uspela postopke standardizirati".

Komentarjev 2
  • jakec1575 19:23 27.september 2015.

    Oja, obstajajo zavodi, ki so v 3 mesecih standardizirali postopke. Serjete polno. Lenobe lene. V gospodarstvu pa itak, če takoj ne sprejmes novih standardov si cez en mesec iz lige.

  • Papaja Popi 10:17 27.september 2015.

    Dvojna merila so povsod.