Slovenija
11 ogledov

90 brezdomcev v Dramo

Brezdomec Anže Petkovšek
Gledališče. Z odpiranjem vrat brezdomcem opozarjajo na ignoranco ustanov.

Nocoj si bo v Mali Drami predstavo Ko sem bil mrtev brezplačno ogledalo okoli 90 brezdomcev iz društva Kralji ulice. V SNG Drama Ljubljana želijo tako opozoriti, da je za vključitev v družbo ključna tudi odprtost osrednjih kulturnih ustanov.

Kultura ne le za bogate

Iztok Koren iz društva Kralji ulice pravi, da imajo s kulturnimi ustanovami pozitivne izkušnje, saj takrat, ko z njimi stopijo v stik, te brezdomcem omogočijo obisk prireditev, a praviloma v manjšem številu.

Brezdomci nato svoje vtise opišejo v časopisu Kralji ulice. “Gesta Drame je pozitivna, saj je tako imenovana visoka kultura zaradi razmeroma visokih cen prireditev po navadi rezervirana samo za višji sloj,” dodaja Koren.

Do urejenega življenja

Obiskovanje kulturnih prireditev ima za brezdomce pomembno vlogo predvsem na dolgi rok, saj Kralji ulice delujejo po načelu majhnih korakov.

“S tem se krepijo samopodoba, samozavest in občutek lastne vrednosti, kar predstavlja nujno podlago za spoprijemanje s težjimi problemi, za katere potrebujejo več časa in energije,” pojasnjuje Koren.

Od leta 2008 so v program strokovno podprtih stanovanj vključili 40 posameznikov. Po zaključku bivanja se je večina osamosvojila, nekateri so šli v dom starejših, drugi k družinam.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:06 13.februar 2012.

    Po koncu predstave Malo dramo ne bojo do leta 2016 preluftal,tko bo smrdel po teh "brezdomcih",ki so v 99% to ratal po svoji krivdi!!

  • albert 10:51 13.februar 2012.

    Temu se reče svetohlinstvo .Kulturniki brez svojega resorja odpirajo vrata brezdomcem! Kje ste bili pa prej?