Slovenija
14 ogledov

92 odstotkov za stavko 23. januarja

Branimir Štrukelj, Sviz Boštjan Tacol
Čeprav je minister za izobraževanje Žiga Turk napovedal umik sprememb standardov in normativov v osnovnem in srednjem šolstvu, v Svizu po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja ne bodo odstopili od stavke. Le če bi vlada do ponedeljka odstopila.

Kot so sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), se je o sodelovanju v splošni stavki javnega sektorja, ki bo 23. januarja, opredelilo 40.494 zaposlenih v 760 zavodih. Za stavko se jih je izreklo 37.394 oziroma 92,34 odstotka, proti stavki pa 3100 oziroma 7,66 odstotka.

Priprave na splošno stavko sicer potekajo po različnih sindikatih javnega sektorja, Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja pa se bo po besedah vodje koordinacije Janeza Posedija z njimi seznanila predvidoma v četrtek.

V koordinaciji sicer še vedno čakajo na vabilo vladne strani na pogajanja. Zahtevo za pogajanja so vladi posredovali skupaj z napovedjo stavke, a doslej še ni bilo odziva, je pojasnil Posedi. Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pa pravijo, da pogajanja bodo, ni pa še znano, kdaj se bodo začela.

Vlada je sicer sprejela odgovore na stavkovne zahteve koordinacije in pri tem vztraja, da se o obsegu znižanja mase za plače javnih uslužbencev ni mogoče pogajati, pogajajo se lahko le o tem, na kakšen način to znižanje doseči.

Za sodelovanje v stavki, napovedani za 23. januar, so se že opredelili tudi v drugem šolskem sindikatu - Sindikatu Vir. Za stavko so se izrekli zaposleni v 45 od 50 zavodov, ki jih je omenjeni sindikat pozval k glasovanju, štirje zavodi še niso posredovali poročila o glasovanju, v enem so bili proti, so v ponedeljek sporočili iz sindikata.

Zaradi umika standardov in normativov ne bo nič drugače

Štrukelj je namreč med sejo glavnega stavkovnega odbora komentiral tudi današnje sporočilo ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ), v kateri je minister Turk napovedal umik spremembe standardov in normativov za osnovne in srednje šole.

"Iz tega sporočila ne vemo, ali to pomeni, da minister vztraja pri spremembi normativov za vrtce glede števila otrok v oddelkih in povečanih obremenitvah za vzgojiteljice in njihove pomočnice. Ne vemo tudi, kaj je za višje šole, za dijaške domove in otroke s posebnimi potrebami," je ogorčeno dejal Štrukelj.

Prepričan je, da je Turk tako na nek način "zamrznil" spreminjanje standardov in normativov za čas politične krize v Sloveniji, za kar tudi v Svizu, kot pravi, ne vedo, kaj to "v resnici pomeni".

A to ne vpliva na napoved in izvedbo stavke 23. januarja. Z umikom standardov in normativov za osnovne in srednje šole je minister, kot je Štrukelj razumel, rekel naslednje: "Do znižanja mase plač ne bomo prišli tako, da bomo dodatno obremenili učitelje in učiteljice v osnovnih in srednjih šolah, kar bi imelo za posledico odpuščanje in s tem privarčevanje dodatnih sredstev, ampak bomo prišli tako, da jim bomo znižali plače".

 

Komentarjev 1
  • krtmen1 16:04 15.januar 2013.

    Rado Pezdirfinance@finance.siKako je mogoče, da mediji, ki so vsak dan polni zgodb o akademskiapokalipsi, ki bo posledica racionalizacije proračunskih odhodkov, nikjer niti z besedo ne omenijo kleptomanije akademskih baronov.PoudarkiTe dni se začenja ...prikaži več novo akademsko leto. Po nekaj mesecih oddiha so spet začeli delati prvi med pravičniki te države - visokošolski borci proti neoliberalizmu, vulgarni tržni privatizaciji in heroji solidarnosti. Da se je začelo novo akademsko leto, nismo izvedeli zaradi kakih javnih manifestacij, temveč zaradi javno manifestirane medijske zaskrbljenosti, kaj bo s plačami v visokem šolstvu. V nekem mediju je neki rektor skoraj napovedal univerzitetno vrnitev pred leto 1918, neka pedagoška delavka jeskoraj dobesedno ocenila, da njeno fakulteto čaka usoda tekstilnega podjetjaMura, neki študent pa je poskušal pojasniti, da so se odprla vrata pekla. Nekako najbolj prav je imel študent, saj so se z novim