Slovenija
26 ogledov

AAG Potočnika uvrstila na črno listo

Janez Potočnik (Foto: Bobo) Žurnal24 main
Okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) je evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika postavila na črno listo. Tja ga je uvrstila zaradi njegove vloge pri upravljanju okoljskega konflikta v zvezi s projekti plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

Janeza Potočnika AAG obenem predlaga v izbor za najmanj ekološko ozaveščeno osebnost leta 2011. "Potočnik je predlagan za najbolj črno osebo v zvezi z varovanjem okolja pri nas, ker je lagal v zvezi s pomembnim okoljskim problemom, to je umeščanjem plinskih terminalov v Tržaški zaliv," pravi član AAG Franc Malečkar.

V AAG so pojasnili, da je glavni direktorat Evropske komisije za okolje štiri dni pred obravnavo peticije AAG v Evropskem parlamentu peticijo zavrnil. "Evropski komisar za okolje Potočnik pa o tem evropskih parlamentarcev ni obvestil. Isti dan, ko je bila obravnavana omenjena peticija, je sklical novinarsko konferenco," je pojasnil Malečkar in dodal, da Potočnik na tej konferenci ni omenil, da je peticija blokirana.

Nič več prek medijev

Potočnik je poudaril, da je vprašanje terminalov v Tržaškem zalivu resno in ga v Evropski komisiji na tak način tudi obravnavajo. "Trditve AAG so žaljive in nesmiselne. Nanje se prek medijev ne mislim več odzivati. Kar pa se tiče sodbe o mojem delu nasploh, pa priporočam, da za mnenje povprašate tiste, ki ga spremljajo celovito in podrobneje poznajo," je še poudaril Potočnik.

Evropska komisija je kljub številnim dokazom, ki jih je predložil AAG, zamrznila preiskavo o nepravilnosti postopka pri presoji vplivov na okolje projekta plinskega terminala, opozarjajo. Ko se je postopek preiskave začel, pa je komisija zahtevala blokado preiskave, po njihovem na podlagi neresničnih izjav italijanskih organov. Prek svojega predstavništva v Italiji so vložili ugovor na zahtevo za blokado postopka za kršitev direktive Seveso in vložilo novo peticijo na Evropsko komisijo za peticije zaradi pomanjkanja enotne študije učinka domin v Tržaški pokrajini.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:57 24.december 2011.

    Kdo pa ma tele od AAG za kompetentne,so eni vaški posebneži,katerih predsednik ne spravi skupaj en res enostaven stavek,da o ostalem niti ne govorim.Edino kar jim gre,je streljanje s fračo na gradu Socerb.

  • Ronald Reagan 19:30 23.december 2011.

    FANT V EVROPSKI KOMISIJI GLEDA BOLJ NA SVOJ ŽEP KOT VSE OSTALO...DOL MU VISI OKOLJE. RDEČI KADER PAČ...BAJE, DA POČASI PRIHAJAJO NA DAN NJEGOVE PACKARIJE. ZATO SE POČASI VRAČA V DOMAČE LOGE IN SI IŠČE PODPORO...V TEM MAFIJSKEM RAJU ...prikaži več NA SONČNI STRANI ALP BO OSTAL NEDOTAKNJEN IN BO LAHKO CELO KROJIL POLITIKO OBUBOŽANE DRŽAVICE.THALER JE SITNA RIBICA PROTI NJEMU...BOSTE VIDELI. NI DALEČ RAZKRITJE