Slovenija
20 ogledov

Abanka prva iz kartela

denar, bankomat Žurnal24 main
Bankomati. Kartelno obdobje traja do trenutka, ko je banka spremenila višino nadomestila.

Vse štiri banke, za katere je varuh konkurence ugotovil, da so na trgu delovale usklajeno, imajo različne datume, do katerih so provizije za dvige na bankomatih tujih bank zaračunavale kartelno.

Začetni datum je pri vseh enak – 20. februar 2006. Bralec se sprašuje, zakaj so se pojavile razlike. Odgovor: ker se šteje, da so se kartelno dogovarjale do takrat, ko so imele enako ceno za omenjeno storitev (nadomestilo je pri vseh znašalo 80 tolarjev ali 33 centov).

Za dvig do 50 centov
Provizija. Iz cenikov (tarif), objavljenih na spletnih straneh bank, smo izbrskali, koliko banke iz kartela komitentu danes zaračunajo za dvig na bančnem avtomatu druge banke. S 45 centi je najugodnejša Nova KBM, sledi ji Abanka s 46 centi, NLB s 47 centi in Banka Celje s 50 centi.

Skoraj leto razlike
Kartelno obdobje Abanke traja do 18. junija 2006, Banke Celje do vključno 14. maja 2007, Nove KBM do 30. novembra 2006 in NLB do 1. aprila 2007. Zakaj tako različno, pojasnjujejo pri Banki Celje, ki je med četverico zadnja spremenila višino nadomestila: “Banka Celje je 14. maja 2007 sprejela nov sklep o višini nadomestil za dvige gotovine na bankomatih drugih bank.”

Da je obdobje določeno z začetkom uvedbe nadomestila in traja do spremembe njegove višine, potrjujejo tudi pri NLB, ki bo komitentom kartelno pobrane provizije vrnila 15. novembra. Preostale banke so to že storile, nazadnje NKBM, ki si je neupravičeno prilastila za 440 tisoč evrov bankomatskih provizij.A. Lu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.